Helyi pénzt vezetnének be az Alföld mellett

A dél-alföldi térség gazdaságának fejlődését segíthetné, s a szomszédos romániai megyékben, valamint a Vajdaságban élők regionális identitását is erősíthetné egy helyi pénz, a Torontál bevezetése – közölte Toroczkai László, a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselője szombaton, Szegeden.

A megyei közgyűlés Jobbik-frakciója által a témában rendezett konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta: elnevezést is talált, a regionális fizetőeszköz az egykori nagybecskereki székhelyű vármegye, Torontál nevét viselhetné. Torontál vármegye területén ma Magyarország, Szerbia és Románia osztozik, s címere egyaránt szerepel Csongrád megye és Vajdaság Autonóm Tartomány jelképében.

A Torontál szó pedig egyaránt használatos a magyar, a szerb, a román, a német és a latin nyelvben – tette hozzá. Toroczkai László a sajtó képviselőinek azt is elmondta: a Torontál bevezetése iránt Vajdaságból élénk az érdeklődés mind civil szervezetek, mind a politika részéről, Romániából viszont nem reagáltak az ezzel kapcsolatos megkeresésre.

Vajdaság MA

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »