Szabad, de világos internet

Az Európai Bizottság az adatvédelmi, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos és az elektronikus kereskedelem illetve az „e-bűnözés” kérdéseinek felülvizsgálata után most összességében veszi górcső alá az internetet.

Az Európai Bizottság hadat üzen az internet sebességével kapcsolatos félrevezető hirdetéseknek, és a szolgáltató váltást akadályozó piaci gyakorlatnak, melynek értelmében új szigorúbb telekommunikációs szabályokat fogad el és rendelkezik azok betartásáról.

Célja az egész Unió területét érintő a még inkább nyitott internet megteremtése, ezzel a dokumentummal akarja előre felhívni a figyelmet arra, hogy éberen fog őrködni a május 25-én hatályba lépő új telekommunikációs szabályok fölött, kiemelve azt, hogy az új jogszabályt a gyakorlatban is alkalmazni fogják a tagállamok, a hatóságok, és a szektorban működő cégek is.

Az ellenőrzésben az Európai Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) fogja segíteni amelyen keresztül a tagállami hatóságokat kéri a jogszabályok szigorú betartatására. Az EU intézmények által elfogadott irányelv-módosítás számos más jogszabály változását fogja eredményezni: az átláthatóságról, a szolgáltatás minőségéről, szolgáltatóv áltás szabályairól. Az átláthatóság tekintetében a Bizottság álláspontja szerint „…az európai internetezőknek joguk van ahhoz, hogy az összes létező információ ismeretében hozzanak döntést arról, hogy mely szolgáltató, mely termékét választják. Ezekbe beletartozik az is, hogy biztosan tudják, milyen sebességű internetre fizetnek elő, ezt mennyire korlátozhatja a szolgáltató, és milyen „kiskapuk” vannak a szolgáltatók számára arra, hogy ne kelljen teljesíteni az ajánlatban tett ígéreteket. Május 25. után a szolgáltatóknak kötelező lesz teljes körűen informálni az előfizetőket a szerződés aláírása előtt minden eshetőségről. Ebbe beletartozik az is, hogy a szolgáltatók hogyan kezelik az internetes forgalmat, ennek milyen hatása lehet a sebességre, és hogy csökkentik-e a kapcsolat sebességét bizonyos esetekben.” A szolgáltatás minőségével kapcsolatban Brüsszel keményen kíván fellépni az ellen is, hogy egyes szolgáltatók korlátozzák, vagy letiltják az úgynevezett jogszerű internetes tartalmakat és szolgáltatásokat. Számos olyan előfizetés létezik, amelyben a szolgáltatók nem teszik lehetővé például internetes kép- és hangátviteli rendszerek futtatását (pl. Skype). A Bizottság szerint az ilyen jellegű korlátozások főként a mobilinternet-előfizetéseknél gyakoriak, annak ellenére, hogy ezek használatához mindenkinek joga van, aki az internetért fizet.  Az Európai Bizottság az elfogadandó jelentésében várhatóan a folyamatos és gyors internetforgalmat is kikényszerítené a szolgáltatóktól. A testület megjegyzi, „…hogy míg egy email elküldésénél megengedett az, hogy néhány másodperc alatt van csak a címzettnél, de a video alapú beszélgetéseknél ez már zavaró lehet. „ A szolgáltató váltással összefüggő problémák leginkább a mobiltelefont használókat érintik. Amióta uniós előírással lehetőség van a telefonszámok hordozhatóságára, sok telefonáló néz szembe azzal, hogy a szolgáltató váltáskor a mobiltelefonszám átírásához akár egy hét is szükséges. A május 25-én hatályba lépő szabályok 1 napban maximálják a szolgáltató váltáshoz szükséges időt. A BEREC feladata lenne, hogy az év második felében folyamatosan vizsgálja a szolgáltatói gyakorlatot, majd az eredmények alapján megvizsgálnák, hogy szükséges e további szabályozás vagy pontosítás illetve esetleges egy adott tagország szolgáltatójának a figyelmeztetése, megrovása.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »