Megölhették Kadhafi fiát

Nem lehet tudni, valóban életét vesztette-e Szaif al-Arab, Moammer Kadhafi legkisebb fia. Tripoliban arról beszélnek, a támadásnak semmi köze a civilek védelméhez, és a cél az ország vezetőjének kiiktatása volt. Bengháziban ünnepelnek, bár a NATO nem erősítette meg a hírt.

A líbiai kormány ma délelőtti közleménye szerint életét vesztette Szaif al-Arab Kadhafi, az ezredes legfiatalabb fia. A NATO támadása éppen azt az épületet érte az ország fővárosában, Tripoliban, ahol ő és három gyermeke tartózkodott. A kormányszóvivő úgy tudta, hogy Moammer el-Kadhafi és felesége is a házban volt, amikor a légicsapást történt, de nekik nem esett bántódásuk. 

„Ez egy direkt akció volt abból a célból, hogy meggyilkolják az ország vezetőjét” – fogalmazott Músza Ibrahim kormányszóvivő, majd hozzátette, ennek a fellépésnek semmi köze nincs ahhoz, hogy az ENSZ felhatalmazást adott a civilek védelmére, és háborús bűnről van szó. „Hogyan szolgálja ez a civilek védelmét? Szaif al-Arab maga is civil volt, egy diák.”

A szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy a nyugati hatalmaknak nem áll érdekében, hogy béke legyen Líbiában. „Mi újra és újra kijelentjük, hogy készek vagyunk a tárgyalásra, a békére…, egy átmeneti időszakra, választásokra és népszavazásra is. A Nyugat azonban nem foglalkozik a közleményeinkkel.” Szavait alátámasztja, hogy a Tripoliban székelő vezetés az Afrikai Unió béketervére nemrég rábólintott, a másik fél azonban nem volt hajlandó azt elfogadni, sőt az utóbbi napokban arról is érkeztek hírek, hogy magával a NATO-val kötne tűzszünetet a tripoli vezetés.

A NATO nem erősítette meg a hírt, de a Bengházi központtal működő ellenállás – bár vannak kétségei – ünnepel. Annyit biztosan lehet tudni, hogy a nyugati hatalmak szombaton folytatták Tripoli bombázását, köztük annak a negyednek a támadását is, ahol Szaif al-Arab a kormány szerint életet vesztette – értesült az al-Dzsazíra. Carmen Romero, a NATO egyik helyettes szóvivője elmondta, hogy a célpont, amit támadtak katonai szempontból volt fontos, de nem egyelőre nem erősítette meg, ki tartozkodott bent.

Szaif al-Arab Moammer Kadhafi hatodik gyermekeként sokkal kevésbé volt reflektorfényben, mint legidősebb bátyja, Szaif al-Iszlám, aki leginkább svájci botrányairól híresült el, amelyekkel Líbia és Bern között is komoly diplomáciai feszültséget teremtett. Kadhafi legfiatalabb gyermeke 29 éves volt, Németországban tanult, és csak az utóbbi hetekben utazott vissza Líbiába. Nem ez az első eset, hogy az ezredes elveszíti egyik hozzátartozóját: 1986-ban örökbefogadott lánya vesztette életét egy amerikai rakétatámadásban.

Szaif al-Arab halálának hírére a fővárosban több nagykövetség előtt is felvonultak a líbiaik, és kárt tettek az épületekben. A BBC úgy tudja, hogy Nagy Britannia nagykövetségének helyszíne – ahonnan a diplomatákat már régebben evakuálták – megrongálódott. Hasonló események történtek az amerikai és az olasz követség előtt is.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »