A tálib offenzíva véres nyitánya

Szombaton a tálib felkelők közleményben tudatták a világgal, hogy készek az újabb tavaszi offenzíva megindítására. Felhívásukban óva intették a lakosságot, hogy kormányzati intézmények, katonai bázisok vagy konvojok közelében tartózkodjanak, emellett a nagy létszámú nyilvános események elkerülésére szólították fel a civileket.

A „megszálló csapatok” számára azt üzenték, hogy a háború addig folytatódik, míg külföldi csapatok állomásoznak Afganisztán területén. Elsődleges célpontként a „külföldi megszálló csapatokat, a hozzájuk tartozó titkosszolgálati ügynököket és minden kémet, magas rangú kormányzati személyeket és az afgán bábállam munkatársait” jelölték meg.

Hogy a kormányellenes erők most sem a levegőbe beszéltek, a vasárnap végrehajtott véres merényletek bizonyítják. A pakisztáni határ mentén elterülő Paktika tartományban elkövetett öngyilkos merénylet során 4 civil vesztette életét, 12 pedig megsérült. A tartományi szóvivő szerint egy 12 éves gyerek hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet. Egy másik incidensben Afganisztán délnyugati részén egy fegyveres támadó nyitott tüzet az ellenőrzőponton szolgálatot teljesítő rendőrökre, a biztonsági erők két tagjának életét kioltva, valamint egy civil és megsérült a merényletben.

Az ENSZ afganisztáni különmegbízottja, Staffan de Mistura a civil lakosok védelmére hívta fel a harcoló felek figyelmét. Az elmúlt év az eddigi legtöbb áldozatot követelő időszaka volt a 11 éve tartó konfliktusnak és félő, hogy ez a tendencia mit sem változik idén. Mistura figyelmeztető szavait nem csak a tálibokhoz, hanem egyben a szövetséges haderőhöz is címezte, hiszen mindkét harcoló fél hozzájárult a civil lakosság szenvedéséhez.

Romász Andrea

Friss hírek