Megállíthatatlan a munkanélküliség

14 éves rekordon áll a spanyol munkanélküliség 2011 első negyedéves adatai alapján. Az állásnélküliek száma megközelíti az ötmillió főt és egyre többen maradnak tartósan munka nélkül az ibériai országban. A szocialista kormány továbbra is bizakodik a trend megfordulásában és korábbi reformjainak pozitív hatásában. Ezzel a reménykedők egyre szűkebb táborát gazdagítják, a spanyolok többsége ugyanis elkeseredett és pesszimista a jövőt tekintve.

Az Országos Statisztikai Intézet (Instituto Nacional de Estadistica) pénteken közzétett foglalkoztatási adati keserű okod adhatnak a pesszimizmusra. Ezek szerint 2011 első negyedévében 213 ezerrel nőtt a munkanélküliek tábora és jelenleg eléri a 4,91 millió főt. Az állás nélkül maradók arányát tekintve ez egyszázalékos növekedést jelent a tavaly decemberi adatokhoz képest, a munkanélküliek aránya jelenleg 21,3 százalékon áll. Bár az első negyedév mindig rosszabb adatokkal szolgál a közmunkák alacsonyabb száma, a fogyasztás ünnepek utáni csökkenése és a kevesebb turista miatt, az idén több munkahely szűnt meg (256 ezer) mint 2010 első hónapjaiban (251 ezer).

A spanyol demokrácia történetében az állástalanok ilyen magas arányát csak a kilncvenes évek közepén elszabaduló munkanélküliség haladja meg, bár a gazdasági elemzők szerint ez a foglalkoztatási adatok eltérő számítási metódusából ered. Az El País baloldali napilap által idézett Spanyol Nemzeti Bank szakemberei szerint azonos módszerek mellett az idei munkanélküli ráta abszolút rekordot jelent. 

A válság vesztesei: a fiatalok

Az elmúlt évek folyamán nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági válság és a megállíthatatlanul növekvő munkanélküliség vesztesei a fiatal munkavállalók. Az idei első negyedévben az új munkanélküliek 90 százaléka 35 év alatti. A 25 év alatti munkavállalók között a munkanélküliség aránya meghaladja az országos átlag kétszeresét, ebben a szegmensben 45 százaléknak nincs munkája. Négy déli tartományban (Andalúzia, Kanári- szigetek, Valencia és Extremadura) minden második 25 év alatti fiatal munkanélküli.

A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a munkanélküli nők aránya gyorsabb növekedésbe kezdett. Az elmúlt hónapokban 123,8 ezer nő vesztette el állását, míg a férfiak között 90 ezren maradtak állás nélkül. Bár a férfi munkanélküliek száma meghaladja a nőkét, 2,6 millió a 2,3 millióval szemben, számarányait tekintve mégis a nők vezetnek, 22 százalék a 20,7 százalékkal szemben. Ugyanakkor nem meglepő, hogy a többnyire az építőiparban munkát vállaló bevándorlók közötti munkanélküliség 32 százalékos, szemben a spanyol állampolgárok 19 százalékos rátájával.

A gazdasági szektorok közül az elmúlt negyedévben az ipari szektorban 82 ezer munkahely szűnt meg, melyből jelentős részt vállal az építőipar visszaesése 78,5 ezer fővel. A spanyol munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató szolgáltatói szektorban 74,6 ezren maradtak állás nélkül. 

Ma Spanyolországban 1,4 millió háztartás létezik ahol senkinek sincs munkája. A Munkaügyi Minisztérium adatai szerint közel egymillióan tengődnek mindenféle munkanélküli juttatás nélkül. Ráadásul több mint kétmillióra tehető azok száma, akik egy éve vagy régebb óta nem voltak foglakoztatva. 

Délen a helyzet változatlan

A spanyol munkanélküliség földrajzi megoszlása a hagyományos észak- déli törésvonalat erősíti. A tartományok közül Andalúzia került a legrosszabb helyzetbe. Itt 29,68 százalék a munkanélküliek aránya, ami azt jelenti, hogy minden negyedik spanyol állástalan az 1,18 millió andalúz munkanélküli közül kerül ki. Az első három legrosszabb foglalkoztatási rátával bíró provincia is Andalúziában található. Huelva, Málaga és Cádiz provinciában minden harmadik kereső korú munkanélküli. Andalúziában az elmúlt hónapokban 60 ezren vesztették el állásukat, 19 ezerrel többen mint, a második helyezett Katalóniában.

Andalúziával szemben Baszkföld jelentős eredményeket mutathat fel a foglalkoztatás terén. Itt a munkanélküliek aránya 11,6 százalék. A baszkföldi Guipúzcoa provincia az egyetlen az országban, ahol a munkanélküliségi ráta  tíz százalék alatti (8,9 százalék). Jóval az országos átlag alatt található Navarra (13,4 százalék) és Madrid (15,43 százalék) tartomány rátája is.

Növekvő pesszimizmus

A munkanélküliség új adataival szinte egyidőben jelent meg a Társadalomkutató Központ (Centro de Investigaciones Sociológicas) felmérése a spanyol társadalom attitűdjéről. Nem jelentett meglepetést, hogy az elsődleges probléma a spanyolok szerint a munkanélküliség. A válaszadók 82,8 százaléka sorolta első helyre a foglakoztatás problémáját. A megkérdezettek 78,4 százaléka rossznak vagy nagyon rossznak ítélte az ország gazdasági állapotát, mely kisebb mértékű növekedést mutat az előző felméréshez képest. A spanyolok állampolgárok szerint országuk számára a politikai elit és a pártok tehetetlensége, a bevándorlók helyzete és a közbiztonság csökkenése jelent további problémát. A bevándorlást megjelölők száma egy százalékkal nőtt a múlt havi felméréshez képest.

A növekvő munkanélküliség és a kilátástalan gazdasági helyzet fő politikai vesztese a kormányzó szocialista párt (PSOE). Jelenleg  10,4 százalékkal kapnának kevesebb szavazatot, mint az ellenzéki Néppárt (PP), annak ellenére, hogy José Luis Rodriguéz Zapatero bejelentette, nem indul a következő választáson. A PP 43,8, míg a PSOE 33,4 százalékon áll. Először kapott jobb értékelést a konzervatív PP vezetője, Mariano Rajoy (3,46 a 10 pontból), mint a miniszterelnök (3,41). A kormány legnépszerűbb tagja továbbra is Alfredo Pérez Rubalcaba (4,72), akit Carme Chacón hadügyminiszter követ (4,55). Két utóbbi politikus a legesélyesebb a szocialista párt vezetésére a jövő évi választásokon és Chacón számára bíztató lehet, hogy míg Rubalcaba megítélése romlott (5,3 pontról), ő javítani tudott (4,49-ről) értékelésén. A politikai elitből és a pártokból való kiábrándulás mindezek mellett nyilvánvaló. A radikális Baloldali Unió (IU) például kiéleződő szociális válság hatására sem tudja növelni választói táborát (5,2 százalék), sőt a legutóbbi felmérés óta fél százalékkal vissza is esett . 

Pap Milán

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »