Nem szolgált meglepetéssel a jegybank

A várakozásunknak megfelelően nem szolgált érdemi újdonsággal a tegnap kamatdöntés közleménye, hiszen az amerikai jegybank változatlanul hagyta az alapkamatot (0-0,25%). A döntést követő sajtótájékoztató azonban tartogatott meglepetéseket, hiszen Bernanke némi támpontot adott a jövőt illetően. A jegybank elnöke ugyanis a kötvényvásárlási program folytatásának lehetőségét pedzegette beszédében.

Tegnap publikált anyagunkban http://dokumentum.equilor.hu/hirlevel/equilor_fed_2011_aprilis_2011044_cmi.pdf is rámutattunk arra, hogy válaszút előtt áll a FED és egyben három forgatókönyvet vázoltunk az év második felére vonatkozóan. Ezek közül az a verzió látszik megvalósulni, amelyhez a legnagyobb valószínűséget rendeltük. Vagyis júliustól kezdődően folytatódik a kötvényvásárlási program, ám a mértéke alacsonyabb lesz, mint a most érvényben lévő havi 75 milliárd dollárt meghaladó összeg.

Bernanke ugyanis a tegnapi sajtótájékoztatón jelezte, hogy a későbbiekben a lejáró jelzálogkötvényeiket is amerikai állampapírba forgatják át. A múlt heti közzététel szerint a FED 900 milliárd dollárt meghaladó összegű jelzálogkötvényt tartott mérlegében, amely mellett az amerikai állampapírok összege 1.400 dollárt meghaladó összegű volt. Egy ilyen berendezkedés lehetőséget ad arra, hogy továbbra is masszív vásárló legyen az állampapírpiacon a FED, ugyanakkor ez nem jár további mérlegfőösszeg-bővüléssel, ebből adódóan az amerikai államadósságot sem tornázza feljebb.

Rövid távon természetesen pozitív olvasata van a bejelentésnek, nem véletlen tehát a nyersanyagok és részvények menetelése az elmúlt órákban. A kötvénypiacra nézve vegyes hatásúnak véljük a bejelentést, hiszen többletkeresletet generálhat az állampapírokban, ugyanakkor a program véges volta miatt könnyedén előtérbe kerülhet az eladói nyomás, amely gátat szabna a hozamcsökkenésnek.

A dollárra nézve gyengítő hatású a bejelentés, itt azonban kevésbé a fundamentális tényezők, mintsem a dollár mint finanszírozási forma iránti megnövekedett kereslet a legfontosabb mozgatórugó.  Ezzel kapcsolatban azonban úgy érezzük, hogy fogy az oxigén a mostani felívelésben, amelyet a FED pénznyomdája és az euró kamatemelése vezérelt az év eleje óta; mivel a FED társasjátékának szabályai a végtelenségből hirtelen véges szintre változtak.

A fentiek tükrében megtörni látszik az elmúlt hónapokban látott felívelés dinamikája a következő időszakban, amely akár 5-10%-os lemorzsolódást hozhat ki szinte minden eszközosztályban. Ez a mérték azonban még mindig elenyésző korrekciónak tűnik a tavaly november óta tartó dinamikus rali fényében.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek