Veszélyben az erdélyi magyarság parlamenti képviselete?

Az új párt alapítói veszélyeztetik az erdélyi magyar közösség egységét és parlamenti képviseletét – jelentette ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke kedden, Déván megtartott sajtótájékoztatóján. Az alakulófélben levő Erdélyi Magyar Néppártról az újságírók kérdezték az EP-képviselőt.

„Aki Hunyad megyében egy új párt létrehozását kezdeményezi, az tulajdonképpen azon dolgozik, hogy az RMDSZ-t eltávolítsa a megyei politikai palettáról. Ugyanígy Erdély szintjén tulajdonképpen az erdélyi magyar nemzeti közösség parlamenti képviseletének felszámolásán dolgoznak” – nyilatkozta Winkler Gyula, aki szerint ezt a veszélyt egyetlen módon lehet elkerülni, ha az erdélyi magyar közösség megtartja egységét.

Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy nem igaz, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt kiegészíti majd az RMDSZ-t, ahogy azt az új párt kezdeményezői állítják. Szerinte az EMNP tulajdonképpen egy eszköz, amelynek célja az RMDSZ gyengítése, megosztása, amelyet Bukarest és Budapest egyaránt szeretne elérni. „Az RMDSZ egy etnikai alapon szerveződő szövetség, és az elmúlt 21 évben bebizonyítottuk, hogy a teljes romániai magyar közösséget képviseljük, azokat is, akik támogattak szavazatukkal és azokat is, akik nem” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Az EP-képviselő felidézte az RMDSZ szerepét a romániai demokrácia kialakulásában, a román-magyar párbeszéd elindításában a `90 márciusi eseményeket követően, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az RMDSZ arra kapott mandátumot a romániai magyar közösségtől, hogy parlamentáris eszközökkel valósítsa meg célkitűzéseit. Winkler Gyula szerint négyévente, a választási kampány előtti időszakban az RMDSZ mindig támadások célpontja lesz, mert nem enged a független politizálásból, amelynek legalább öt évszázados hagyománya van az erdélyi magyarok politikájában.

Újságírói kérdésre válaszolva, az EP-képviselő elmondta: információi szerint a Demokrácia Központok tulajdonképpen az alakuló párt székhelyeiként működnek.

Azzal kapcsolatosan, hogy az RMDSZ etnikai volta anakronisztikus és, hogy az erdélyi magyaroknak ideológiák mentén kellene román pártokban politizálniuk, Winkler Gyula úgy vélte: ez csak akkor történhet meg, ha a román pártoknak a programjukban tartalmas, a nemzeti kisebbségeket megszólító fejezetek is lesznek, és ezekben a multikulturalizmus és a transzilván eszmeiség is szerepel. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, nem nézheti tétlenül, hogy a magyar közösséget veszélyeztető új pártot akarnak létrehozni Hunyad megyében.

Kitekintő / Erdély Ma

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »