Csak egyéni jogokat adnának a kisebbségeknek

Szlovákia a kisebbségekhez tartozók esetében csak egyéni jogokat ismer el, kollektív jogokat nem – ezt akarja az alkotmányba juttatni az ellenzéki Smer-SD, amely éppen ezért az alaptörvény módosítását kezdeményezi.

A párt szerint ilyen lépéssel kell válaszolni az új magyar alkotmányra, amelyet húsvéthétfőn írt alá Schmitt Pál köztársasági elnök, s amely jövő januártól lesz hatályos.

„Az európai jog nem ismeri el a kollektív jogokat, a magyar alkotmányban pedig megjelennek” – figyelmeztetett a Smer szerdai sajtóértekezletén Marek Maďarič alelnök.  A politikus csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Pozsony nem megfelelő módon viszonyul Budapesthez. Meggyőződése, hogy Mikuláš Dzurinda külügyminiszter és Iveta Radičová kormányfő ígéretet tett Budapestnek, hogy nem kommentálja az új magyar alaptörvényt. Maďarič szerint éppen a szomszéd államnak kell figyelmeztetnie, hogy mi történik Magyarországon.

Az alkotmány-módosítási javaslat előkészítése még folyamatban van, de április 29-én eljuttatják a parlamenthez, hogy a május 17-én kezdődő ülésszakon már a képviselők elé kerülhessen.

Radičová nem módosítaná az Alkotmányt

Az új magyar Alkotmányra Szlovákiának nem kellene alkotmánymódosítással reagálnia – véli Iveta Radičová. “A Szlovák Köztársaság Alkotmányát megváltoztatni a magyar Alkotmány változása miatt a gyengeség jele lenne. Nem gondolom, hogy ha Magyarországon levél rezdül, akkor arra nekünk az Alkotmány megváltoztatásával kellene reagálni” – mondta a miniszterelnök.

Robert Fico azzal vádolta a kormányfőt, hogy megegyezett Orbán Viktorral: nem fogják bírálni az új Alkotmányt. “Abban egyeztünk meg, hogy nem fogunk a sajtóban üzengetni egymásnak, arról nem volt szó, hogy a parlament vagy a kormány nem foglal állást. Ez utóbbi kétszer is megtette” – emlékeztetett.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »