Ismét az IMF előtt vizsgázik az ország

Kéthetes látogatásra Romániába érkezett tegnap a Nem­zetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Vi­lágbank szakértőiből álló küldöttség, amely a Romániá­nak nyújtott újabb hitelegyezmény részleteiről, valamint a reformok folytatásáról tárgyal.

A küldöttség május 9-ig tartózkodik Romániában, s a hatóságokkal, valamint politikai pártok, szakszervezetek, munkáltatók, bankok és civil szervezetek vezetőivel folytat megbeszéléseket. A legutóbbi látogatáskor az IMF szakértői azt javasolták Ro­mániának, hogy középtávon csökkentse az adókat, de terjessze ki az adózási alapot, tegye hatékonyabbá a közigazgatást, folytassa az egészségügyi rendszer és az állami vállalatok reformját, rendezze az önkormányzatok által felhalmozott ki nem fizetett számlákat, és gyorsítsa fel az európai uniós támogatások lehívásának ütemét.

Május végén az Eurostat szakértői is Bukarestbe jönnek, hogy egyeztessenek a kormány szakértőivel a költségvetési hiány teljesítésének sarokszámairól. A látogatást egyes szakértők azzal a gyanúval hozzák összefüggésbe, hogy Románia valótlan adatokat közölt volna az Eurostattal a jobb besorolás és az ország hitelképességének javítása céljából. Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter tegnap kijelentette: a tárca hiteles adatokat közölt, hiszen ez Románia elemi érdeke is. „Tárgyalásaink akkor rekedtek meg, amikor a nemzeti bank és a statisztikai intézet részéről eltérő adatok láttak napvilágot. Ekkor az Eurostat részéről az egészségüggyel, a garancialapok feltőkésítésével, a befektetési alapokkal kapcsolatos kérdések merültek fel, amelyek tisztázásra várnak” – fogalmazott a tárcavezető.

Romániának az IMF-fel kötött új elővigyázatossági hitelegyezménye március 31-én lépett életbe, a kölcsön értéke eléri a 3,6 milliárd eurót. Románia ezt a pénzt viszont csak akkor használja fel, ha váratlan válsághelyzetbe kerül a gazdaság. Bukarest várhatóan májusban az Európai Unióval is aláír egy 1,4 millió euró értékű hitelmegállapodást, a Világ­bank pedig 0,4 milliárd euróval járul hozzá az összesen 5,4 milliárd euró értékű többoldalú elővigyázatossági hitelszerződéshez.

Traian Băsescu államelnök egy tegnapi televíziós interjúban osztotta azt az IMF-s aggodalmat, hogy a választások közeledtével alábbhagy a kormány reform­lendülete. „Néhány területen megtörténtek a legfontosabb intézkedések – mondta az államfő –, a magánszektor újrarendszereződött a válság körülményei között, a közszférában is meghozták a fájdalmas, de elkerülhetetlen döntéseket. Az állami egyedárúságoknál viszont még mindig várat magára az átszervezés, ez most az első számú prioritás.” Az Eu­rostat-gyanúkkal kapcsolatosan Băsescu egyetlen megoldást lát lehetségesnek: a helyszíni tájékozódást és a tárgyalásokat. „A szavahihetőségünk érdekében a legnagyobb nyíltsággal kell válaszolnunk a kérdésekre” – fogalmazott az államelnök.

Băsescu továbbra is optimistán nyilatkozott Románia schengeni esélyeiről. „Bulgá­ria vizsgálata befejeződött, tudomásom szerint pozitív eredménnyel, de nem is merült fel bennünk soha, hogy külön kellene tárgyalni a két ország ügyét. Az Európai Parlamentben június 6. körül várható a döntés a felvételünkről, s ha kedvező lesz, a konkrét időpont júliusban, legkésőbb szeptemberben lesz nyilvános” – mondta az RTV-nek adott tegnap esti interjúban Traian Băsescu.

Háromszék.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »