Brazília sürgetné az ENSZ BT-reformot

Dilma Rousseff brazil elnök – csakúgy, mint elődje, Lula da Silva – továbbra sem mondott le arról, hogy a dél-amerikai ország állandó tagsággal rendelkezzen az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), írja az Infolatam.

Az elnöknő Brazília törekvéseit azzal magyarázta, hogy a jelenlegi rendszer már elavult, és a BT-nek válaszolnia kell a XXI. századi kihívásokra, figyelembe véve a jelenlegi nemzetközi erőviszonyokat.

A Biztonsági Tanács összetételét régóta kritika övezi, a jelenleg is hatályban lévő rendszer szerint 15 tagból áll, ezek közül 5 állandó, 10 pedig ideiglenes tagsággal rendelkezik. Állandó tagjai a Tanácsnak az Egyesült Államok, Kína, az Orosz Föderáció, Franciaország és az Egyesült Királyság. A nem állandó tagokat pedig 2 évre választja a Közgyűlés méltányos földrajzi elosztás alapján. A tervezett reformok szerint a BT-t 24 tagúra bővítenék, 6 új állandó, és 3 ideiglenes tag kapna benne helyet.

Brazílián kívül Németország, India, Japán, Olaszország, Dél-Afrika is állandó tagságot szeretne a BT-ben.

Sándor Nóra

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »