Kanada: fordult a szélirány

A kanadai szövetségi választások hajrájában olyan változások mentek végbe a baloldalon, amelyek a képviselők számában is megmutatkozhatnak az összes parlamenti párt berkeiben. Míg éveken át és a választás első heteiben is a Liberális párt tűnt a jelenleg hatalmon lévő Toryk ellenfelének, a napokban az Új Demokrata Párt átvette a vezetést. Az elemzők egyértelműen a pártvezetők személyébe vetett bizalmat, illetve a sikeres vagy sikertelen televíziós szerepléseket nevezték meg döntő nevezőként a pártok népszerűségének alakulásában.

Stephen Harper jelenlegi miniszterelnök és Tory pártja továbbra is a lista élén áll, sőt a televiziós viták után (egy angol és egy francia vitában vettek részt a parlamenti pártok vezetői a múlt héten) népszerűségi mutatójuk csak növekedett. Bár Harper ellenfelei minden adandó alkalommal támadják a demokrácia szabályainak be nem tartása miatt, ez a stratégia visszafelé sült el Michael Ignatieff Liberális vezetőnek, mivel a választók nem díjazták a vezetést lejárató kampányokat. A kanadaiak csupán 9 %-a tartja a politikust megbízhatónak, míg a szerinte korrupt, önkényes vezetést megkísérlő Harper 35%-on áll. Annak ellenére, hogy a konzervatív gazdaságpolitika sokak által kétséges etikai elveken alapszik – adócsökkentés a sikeres, multinacionális cégeknek, akik (jó esetben) munkahelyeket teremtenek – a választókat láthatóan meggyőzte a tény, hogy Kanada eladósodva ugyan, de átvészelte a gazdasági válságot, 2011-ben újra beindult a növekedés és jelenleg ugyanannyi munkahely létezik, mint a válság előtt. Az, hogy a miniszterelnök vitaklubnak tekinti a Parlamentet és „rugalmasan“ kezeli a jogszabályokat, amelyek fölött állónak tartja magát, nem szúr szemet addig, míg a gazdasági mutatók töretlenek.

Layton népszerűtlenségének legfőbb nyertese Jack Layton és az Új Demokrata Párt, hiszen a Toryk mögött a második helyre kerültek. A televíziós vitákon magabiztosan szereplő és rokonszenvet keltő Layton bizalmi indexe a legmagasabb, 40%-on áll. A quebeci származású politikusban egyre többen látják az alternatívát Harper kormányára. A hagyományosan a Bloc Quebecois szeparatista párt felségterületének számító francia ajkú Quebec tartományban a Demokraták vezetnek, valamint több régióban is jelöltjük nagyon szoros versenyre készül a Liberális, illetve konzervatív ellenfelekkel. Jack Layton pártja is többnyire szociális kedvezményekre és reformokra építi kampányprogramját, ám ígéretei nem olyan nagyívűek, mint a Liberálisoké, ezért sokkal hihetőbbek. Felesége, Olivia Chow (szintén demokrata képviselő-jelölt) ázsiai származású, ezért a bevándorlók családegyesítését megkönnyítő tervei is hitelesebbnek tűnnek.

A Liberálisok, kiknek népszerűsége talán a legnagyobb kárt szenvedte, úgy látszik veszteni fognak a kétfrontos háborúban, amit egyszerre vívnak a Toryk és a Demokraták ellen. A „Stephen Harper elvesztette a NÉP bizalmát“ mantrájuk elég visszásan hangzik a Toryk felfelé ívelő támogatottsága mellett.

A Bloc Quebecois az utolsó napok hajrájában még elkeseredett küzdelmet fog vívni a francia szavazatokért, igyekezvén meggyőzni a quebecieket, hogy csak a Bloc tudja sikeresen képviselni a kisebbségi érdekeket.

Kummer Lívia

Friss hírek