Az utolsó lépés előtt Nigéria

A nemzetközi megfigyelők által dicsért, az ellenzék által azonban támadott elnökválasztás után az addig békésen folyó nigériai választás több északi államban tiltakozásokba fulladt. Ennek ellenére – tartva a menetrendet – ma újra urna elé járulhatnak Nigéria választópolgárai, hogy döntsenek a kormányzók és a helyi parlamenti képviselők sorsáról.

Korlátozott erőszak

Akár hatszázan is meghalhattak az utóbbi héten az erőszakos tiltakozásokban, figyelmeztet egy nigériai emberi jogi szervezet. Miután kiderült, hogy az elnökválasztást a hivatalban lévő Goodluck Jonathan meggyőző fölénnyel megnyerte, az északi államokban elszabadult a pokol. Templomokat és mecseteket gyújtottak fel, feldúlták a választási bizottság (INEC) helyi irodáit és úttorlaszokat állítottak égő autógumikból. Nem segített a kedélyek lecsillapításában a vesztes Mohamed Buhari és pártja, a CPC sem, ők ugyanis hivatalos panaszt nyújtottak be az INEC-hez, 11 állam eredményét kifogásolva. A feldühödött északi lakosság egy része nyilvánosan elégette választókártyáját, így ők már nem is tudnak részt venni a mai helyi választásokon.

Öröm az ürömben, hogy a jelek szerint a konfliktus inkább tekinthető politikai, semmint vallási vagy etnikai töltetűnek – utóbbi esetekben nagy valószínűséggel még jobban lángba borult volna az északi országrész. Így elsősorban nem a keresztények vagy egy etnikum, hanem a kormánypárt (PDP) északon élő szimpatizánsai ellen irányultak a támadások. Mindenesetre több tízezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Csak legyen már vége

Az északi tiltakozásoktól függetlenül, de a Boko Haram szekta tovább folytatta erőszakos tevékenységét az ország északkeleti részében: húsvétvasárnap és húsvéthétfőn három robbantás is megrázta Borno állam fővárosát, likvidáltak egy újabb muszlim hitszónokot, illetve egy börtön ostroma nyomán tizennégy szektatagot szabadítottak ki. Újabb nyilatkozatot adtak ki eközben, megismételve követelésüket, hogy azonnal terjesszék ki az iszlám törvénykezést (a saríát) az ország egész területére – jelen pillanatban tizenkét északi államban van érvényben a saría.

Az erőszak azonban nem korlátozódik csupán az északi országrészre: az ország délkeleti felében, az ellenzéki ACN párt fellegvárában egy választási nagygyűlés során tizenkét szimpatizánst lőttek meg feltételezett PDP-tagok, miközben az ACN egyik kormányzójelöltjét továbbra is fogva tartják árulás vádjával.

Ilyen előjelekkel – ennek megfelelően pedig erős katonai készültséggel – kerül ma sor a helyi választásokra (illetve néhány állam esetén az elhalasztott szövetségi parlamenti választásokra is), amelyet az erőszak ellenére szinte mindenhol megtartanak. Mindössze két államban (Bauchi és Kaduna államban, a tiltakozások központjában) halasztották el a voksolást csütörtökre, további öt államban pedig jövőre kerül sor kormányzóválasztásra, mert az ottani kormányzóknak és parlamenti képviselőknek még nem járt le a mandátumuk.

Az Ipsos legutóbbi felmérése szerint – a szövetségi parlamenti választásokhoz hasonlóan – a kormánypárt itt is veszíthet dominanciájából. Jelenleg a 36 államból huszonhatban a PDP adja a kormányzót, az előzetes közvélemény-kutatások szerint azonban a kormánypárt akár kilenc államot is elveszíthet a mai napon.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »