Magyar feliratokat a sepsiszentgyörgyi egyetemre!

Ismeretlen tettesek magyar nyelvű feliratokat helyeztek el a sepsiszentgyörgyi Babeş-Bolyai Tudományegyetem épületében, mert az egyetem magyar vezetősége nem volt képes rá – tájékoztatott az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) háromszéki szervezete.

A szervezet honlapján egy videofelvétel is látható a sepsiszentgyörgyi egyetem épületében levő feliratokról, táblákról. Az új épületben vannak ugyan kétnyelvű feliratok, de a magyar feliratozás hiányos, a diákok számára közérdekű információk nem olvashatóak magyar nyelven. Nincs magyar órarend, a tantárgyak egy részének magyar megnevezését sem lehet tudni, a Vállalatgazdaság kar titkárságának ajtaján szinte semmit nem írnak magyarul.

Az épület homlokzati táblája is csak román nyelvű, akárcsak az egyetem sepsiszentgyörgyi tagozatának honlapja, pedig a tanárok és a vezetőség is magyar, ráadásul a kolozsvári egyetemnek is van magyar weboldala. Kivételt csak a Közigazgatás kar kétnyelvű feliratai és háromnyelvű internetes oldala jelent – áll az EMI honlapján.

,,A XXI. században, az Európai Unióban, a magát multikulturálisként meghatározó Babeş–Bolyai TudományŹegyetem egyik székelyföldi tagozatán ez a diszkrimináció megengedhetetlen. Amennyiben a helyzet nem változik, hamarosan újabb figyelemfelkeltő akciók következnek” – figyelmeztet az EMI.

Emlékeztetnek: 2005 októberében a mai új épület helyén sepsiszentgyörgyiek százai tüntettek az önálló állami magyar Bolyai-egyetemért, és új ingatlant kértek a sepsiszentgyörgyi egyetemnek. Senki sem gondolt arra, hogy felhúzzák az új épületet, és ebben magyar vezetők fogják cenzúrázni a magyar nyelvet. Szégyen, hogy az egyetem hallgatóinak és leendő diákjainak kell felhívniuk erre a figyelmet. Felszólítják az egyetem vezetőségét és Fazakas József igazgatót, hogy maradéktalanul tegyen eleget a magyar közösség elvárásainak, mely a magyar nyelvi környezetet és ügyfélszolgálatot is elvárja.

Kitekintő / Háromszék.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »