Csapatmozgások a vitatott ázsiai szigetnél

Tajvan szeretné javítani a Dél-Kínai tengeren elhelyezkedő, vitatott státuszú Spratly-szigeteken állomásozó több mint száz fős parti őrségének védelmi képességeit. Ennek érdekében a csapatok a Védelmi Minisztérium Tengerőrségének kiképzésében fognak részt venni. A Spratly-szigetekre, illetve a környező vizekre Tajvan mellett Kína, a Fülöp-szigetek, Vietnám, Malajzia és Brunei is igényt tart.

2000 óta ez az első alkalom, hogy Tajvan harcra kész csapatokkal fog rendelkezni az Ázsia egyik legveszélyesebb övezeteként számon tartott térségben. Korábban már állomásoztak tajvani tengerészgyalogosok a Dél-kínai tengeren, akiket azonban az előző kormány parti őrökkel helyettesített a feszültség csökkentésének érdekében.

Tajvan bejelentése röviddel azután jött, hogy a Fülöp-szigetek tiltakozását fejezte ki az ENSZ-ben Kína területi követeléseit illetően. Tajpeji tisztviselők a BBC-nek elmondták, hogy ez a lépés csupán az ország területi integritásának biztosítását szolgálja, és semmi köze sincs a Fülöp-szigeti tiltakozáshoz. Mindeközben Tajvan nyilatkozatában megerősítette, hogy békésen szeretné rendezni a területi problémákat, és kész együttműködni a területre igány tartó országokkal a sziget nyersanyagkészletének felmérését illetően.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »