Haiti: nagy kihívás vár az új elnökre

A hivatalos eredmények is megerősítették, hogy Michel Martelly popénekes nyerte meg a haiti elnökválasztást. Az új államfő nincs könnyű helyzetben, újjá kell építenie az országot, amelyet megtépázott a 2010 januárjában történt földrengés, a nyári hurrikánok, majd az év végén kitört kolera járvány.

Martelly elkötelezett ugyan az újjáépítés mellett, azonban leszögezte, jól át kell gondolni minden egyes lépést, nem szabad kapkodni.

A donorországokat, akik eddig anyagilag támogatták Haitit, megnyugtatom, hogy a segélyeket hatékonyan fogjuk felhasználni. – biztosította az új elnök Hillary Clintont, az USA külügyminiszterét Washingtonban.

Az új államfő első látogatása egybeesett a választás véglegesítésével, amely megerősítette az előzetesen kihirdetett eredményeket.

Az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára, José Miguel Insulza szerint a nemzetközi támogatást úgy kell átstrukturálni, hogy előnyeit Haiti lakossága azonnal érezhesse. Noha már eltelt tizenöt hónap a földrengés óta, az emberek jelentős része továbbra is menekülttáborokban él.

Insuza szerint a nemzetközi közösség tagjainak jobban össze kellene hangolniuk lépéseiket, az adományok kezeléséhez és befektetéséhez pedig hatalmas szükség van arra, hogy a külön erre a célra létrehozott Újjáépítési Alap megfelelően működjön.

Bár optimisták vagyunk, még nagyon sok akadály áll előttünk. –  mondta Insulza.

Duly Brutus, Haiti OAS-hoz akkreditált nagykövete pozitívan nyilatkozott a jövőt illetően:

Az emberek támogatni fogják az új elnököt, mert békét akarnak, hiszen korábban már megtapasztalták, milyen diktatúrában élni.

Nehéz feladat előtt áll Martelly, Haiti új elnöke, hiszen úgy kell újjáépítenie az országot, hogy megtartsa a donor-országok bizalmát. Ha sikeres lesz a talpra állás, hosszú távon is széles körű népszerűségnek örvendhet majd a volt popsztár.

Marosvölgyi Dóra

Friss hírek