Nem rúgják ki a szociáldemokraták Sarrazint

A várakozásokkal ellentétben nem zárta ki a pártból Thilo Sarrazin volt berlini szenátort és volt Bundesbank elnökségi tagot a német SPD – írja a Spiegel Online. A szociáldemokrata politikus tavaly megjelent könyve, amelyben integrációs elképzeléseinek ad hangot, nagy vihart kavart a német politikai és társadalmi életben: Sarrazin ugyanis azt állítja, hogy a muzulmán bevándorlók képtelenek a beilleszkedésre. A könyvet követő vitát kirobbanásakor az SPD kizárással fenyegette a közgazdász szerzőt, a tervtől azonban a párt vezetése most meglepetésszerűen elállt. Bár az érintettek egyelőre hallgatnak, a szociáldemokraták soraiban máris többen hangot adtak nemtetszésüknek.

Tavaly még egyértelműnek tűnt: Thilo Sarrazint ki kell zárni a pártból. Most azonban hirtelen megváltozott a pártvezetőség véleménye: a politikus írásos nyilatkozata szerint a négy indítványozó visszavonta kérelmét, az illetékes döntőbizottság pedig engedélyezte Sarrazin további párttagságát. Sarrazin nyilatkozata szerint „könyvében nem azt a felfogást képviselte vagy azt akarta kifejezni, hogy a szociál-darwinista elméleteket politikai gyakorlatba kellene átültetni”- idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A politikus úgy folyatatta a magyarázatot, hogy „különösképpen nem meggyőződésem, hogy az esélyegyenlőséget szelektív támogatási és oktatási politikával veszélyeztessem; emberként minden gyermek egyenlő értékű.” A politikus nyilatkozata szerin távol állt tőle egyes csoportok, különösképp a bevándorlók diszkriminálása, csupán fel kívánta hívni a figyelmet Németország integrációs deficitjére és „hibás demográfiai fejlődésére”. Ezzel a már majd negyven éve SPD-párttag Sarrazin másodszor úszta meg a pártból való kizárást: 2009-ben a párt döntőbizottsága rasszista kijelentések és a pártot károsító magatartás vádja alól mentette fel a politikust.  A mostani döntéssel kapcsolatban sem Sarazzin, sem a döntőbizottsági tagok nem nyilatkoznak – a hallgatást keddig tervezik. Andrea Nahles, az SPD főtitkára csupán annyit volt hajlandó mondani, hogy „az SPD iránti közös felelősségünk értelmében döntöttünk így” – számol be a Spiegel Online.

Miközben Sarrazin, valamint a döntőbizottságban részt vevő párttagok és a vezetőség a tervek szerint keddig nem nyilatkoznak, az SPD más politikusai nyilvánosan bírálták a döntést. Ralf Stegner, az SPD elnökségi tagja szerint nem feltétlenül teljesen hibás Sarrazin minden leírása az integrációs politika problémáit illetően, „azonban durva öröklődési elméleteinek, valamint az oktatási és integrációs politikai nonszenszeinek semmi köze sincs a szociáldemokrata alapelvekhez”. A Spiegel Online ennél keményebb reakcióról is értesült: a saar-vidéki SPD-frakció helyettes vezetője, Ulrich Commerçon twitter-üzenete szerint „nem akarja, hogy bármi köze legyen ehhez a seggfejhez”. Commerçon később próbált enyhíteni: „Bocs’, máskor nem így szoktam fogalmazni. De akkor éppen több ló is leszaladt velem”. A SPD ifjúsági tagozatának elnöke, Sascha Vogt „a szociáldemokrata alapértékek kiárusításának” tartja a döntést, miközben úgy gondolja, hogy „nem lehet, hogy az indítvány visszavonásáról sem az elnökségben, sem a vezetőségben nem tárgyaltak”.

Sarrazin integrációs politikával kapcsolatos állításai erősen vitatottak: amellett, hogy kétségbe vonja muzulmán bevándorlók beilleszkedési képességét és hajlandóságát, örökösödési elméletei is aggályosak. A szociáldemokrata könyvében („Deutschland schafft sich ab” címmel, „Németország felszámolja magát”) ugyanis azt állítja, hogy a muzulmánok általánosságban kevésbé képzettek, az intelligencia pedig javarészt genetikailag meghatározott. Sarrazin szerint a német alsóbb osztály számára kialakított képzési programok legnagyobb részt nem érik el céljukat és kidobott pénzt jelenteknek a német állam számára. Az SPD-vezetés szerint ezzel a politikus a szociáldemokrácia alapelveit sértette meg, emellett pedig elitista hajlamot mutat – írja a Spiegel cikke.

Balog Anna

Friss hírek