Emil Boc az új munkaügyi miniszter

Ideiglenesen Emil Boc román kormányfő vette át a Szociális, Család- és Munkaügyi Minisztérium vezetését Romániában, miután a héten lemondásra kényszerült Ioan Botis, a tárca előző vezetője.

Botis azt követően intett búcsút tisztségének, miután a sajtó kiderítette: felesége egy olyan civil szervezet mellett dolgozik tanácsadóként – romániai viszonyok mellett kiugróan magas juttatásért –, amely egy, az Európai Unió és Románia által finanszírozott programot bonyolít le. A miniszter és felesége tevékenységének összeférhetetlensége miatt vizsgálatot kezdeményeztek a román hatóságok, ám Ioan Botis ennek lezárulta előtt lemondott tisztségéről.

Az ezentúl miniszterelnöki teendőinek ellátása mellett a munkaügyet is irányító Emil Boc pénteken hangsúlyozta: ideiglenes jelleggel vezeti a tárcát, a közelgő ünnepek után pedig „mélyreható konzultációt” folytatnak a Demokrata-Liberális Párton (PD-L) belül az új tárcavezető személyéről.

A koalíciós egyezség szerint a miniszteri tisztség a PD-L-t illeti meg, úgy tűnik azonban, hogy a koalíciót támogató független képviselőkből alakult Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) elnöke, Marian Sârbu szeretné megkaparintani a posztot. Ugyanakkor valószínűleg a PD-L közelgő elnökválasztása miatt sem kapkodta el Boc az új tárcavezető nevesítését, hiszen az általa is megpályázott tisztség elnyerése érdekében még jól jöhet egy szabad miniszteri tisztség, amelyet felkínálhat támogatóinak.

Illyés Gergő

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »