Izrael a vásznon

Április végen kerül megrendezésre az első magyarországi izraeli dokumentumfilm fesztivál. Az egy hétig tartó esemény alatt nyolc, az arab-zsidó kapcsolatokról, a Szentföldön való együttélésről, a zsidó és az izraeli kultúráról, hagyományokról, történelemről és mindennapokról szóló film kerül bemutatásra, melyeket szakértőkkel, kutatokkal és pszichológusokkal folytatott beszélgetések követnek.

A filmfesztivál célja közelebb hozni és megismertetni a nézőkkel a zsidó kultúrát és identitást, valamint az életet Izraelben. 

Az április 28-án kezdődő fesztivál nyitófilmje egy olyan mű lesz, melynek középpontjában egy a palesztin-zsidó kapcsolatok újraértelmezését megkísérlő iskola áll. A Híd a völgy fölött című film arról a Haifa közelében lévő kis település, Wadi Ara lakóiról szól, akik úgy döntöttek, hogy egy arab-héber kéttannyelvű közös általános iskolát hoznak létre, ahol szeretettel, kíváncsisággal és megértéssel próbálnak felülemelkedni a két nép közötti, évezredekre visszanyúló ellenségeskedésen. A film személyes történeteken keresztül mutatja be, hogy hogyan lehet megváltoztatni egy generáció gondolkodását, hogyan lehet – egy bizonyos pontig – szembemenni a többségi társadalom által diktált normákkal.  

A számos rangos kitűntetést nyert Pizza Auschwitzban című film talán az egyik legérdekesebb alkotás, hiszen nem is olyan régen, nem is olyan messze megtörtént eseményeket dolgoz fel igen rendhagyó módon. A nézőt a holocaust idejére visszarepítő film a zsidóság örök és töretlen életszeretetének állít emléket. A történet főszereplője egy a borzalmakat személyesen átélt férfi, aki miközben gyermekeivel végigjárja szenvedéseinek helyszíneit, humorosan, nevetéssel és derűvel tele meséli el megrázkódtatásait.  Az izraeli mindennapokat vetíti vászonra az Élet mindenek ellenére, melyben két szomszédos, egymástól mindössze pár kilométerre fekvő, egy arab (Gaza) és egy zsidó (Sderot) település hétköznapjaiba pillanthatunk bele mindössze néhány hónappal a 2008. januári gazai háború előtt. Szintén az egymás mellett élést állítja középpontba a 443 című film is, melyben a Földközi-tengert a Jeruzsálem kornyéki hegyekkel összekötő 443-as út mentén élők, utazok, arra járók mesélnek gondolataikról, életről, halálról, háborúról és békéről.  Több olyan alkotás is bemutatásra kerül, melyek a zárt, ugyanakkor igencsak sokszínű zsidó közösség életébe engednek bepillantást. A Fekete bárányok két, az ultra-ortodox családi háttérrel szembeforduló zsidó lány életét és a szabadság felé vezető rögös útját meséli el, csakúgy, mint a nagyvilági zsidó énekesnő eletet bemutató Magányos szamaritánus; míg az Askenáz az askenázi zsidók életébe kalauzolja a nézőket, miközben azt próbálja megfejteni, mi is az, ami olyan különlegessé és érdekessé teszi a zsidók ezen közösségének a tagjait. De bemutatásra kerül az Amos Oz: Az álmok természete című dokumentumfilm is, mely egy több évtizedet átívelő családregény születésébe kalauzolja a nézőket.

 A május 4-én véget érő filmfesztivál egy hete alatt számos olyan előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, melyek a zsidó nők szerepkeresésétől kezdve, valláson és kultúrán át, az identitásig és az arab-zsidó együttélésig olyan témákat érintenek, melyek segíthetnek megérteni a zsidó és az izraeli kultúra sokszínűségét.

A részletes program és a filmek vetítésének pontos időpontjai az Izraeli Kultúrális Intézet honlapján tekinthetők meg.

Baumann Zsófia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »