A CIA is belefolyik a közel-keleti átalakulásokba

John McLaughlin, korábbi CIA vezető által a CNN-nek adott interjú szerint a Közel-Kelet országaiban a hírszerző szolgálatok, a rendőrség és más hasonló szolgálatok a rendszer tartópillérét képezik, ebben hasonlítanak a korábbi kelet-európai rezsimekhez. A CIA pedig fontos szerepet fog játszani az új közel-keleti helyzetben az elnyomó nemzetbiztonsági apparátusok felelős, legális és átlátható szervezetekké történő átalakítása során.

Nem gondolja, hogy Kadhafi elnöknek biológiai vagy vegyi fegyverei lennének, illetve nukleáris vagy vegyi fegyverek bármilyen összetevőjével rendelkezne. Reális a félelem azonban, hogy ha hatalmát sikerül átmentenie, akkor a Nyugat elleni terrorcselekmények támogatójaként lépne fel. A felkelők felfegyverzésével kapcsolatban a szükséges diszkréciót megőrizve úgy nyilatkozott, hogy szerinte jelenleg nem aktuális a kérdés, mert még az információgyűjtés szakaszában tart az ügynökség a felkelőkkel, a rendelkezésükre álló képességekkel és orientációjukkal kapcsolatban.

A terror elleni küzdelem jövőjéről elmondta, hogy az egyes országok hozzáállása változhat, így Jemenben a helyzet zűrzavarosabbá válásával a terrorcselekmények potenciális elkövetőinek helyzete erősödhet. Egyiptomban és Szaúd-Arábiában azonban más a helyzet, így ha nem is a korábbiakhoz hasonló, de a terror elleni küzdelem során további együttműködés várható.

Perényi Krisztián

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »