Magáncégekhez vándorolnak a veterán hírszerzők

Míg a 90-es években a CIA veteránok számára sokszor a ház körüli munka maradt, mint nyugdíjazás utáni lehetőség, ma egyre többen a magánszférába távoznak a hírszerző ügynökségtől. Elsőszámú motivációjuk a döntés során természetesen anyagi jellegű, de szerepet játszik benne az is, hogy megszabadulhatnak a bürokrácia kötöttségeitől, a véget nem érő megbeszélésektől. Jóllehet a magasabb beosztású ügynökök munkáját a szervezet jó fizetéssel honorálja – egyes esetekben ez elérheti a 180.000 dollárt is évente – a magánszféra még nagyobb jövedelmekkel kecsegtet. Főként a kockázatmérséklés, információelemzés, tanácsadás, biztonság, védelem és pénzügy területén foglakoztatják őket.

Különösen igaz ez a 9/11-et követő időszakra, amikor is az ügynökség számos felsővezetője lépett ki a magánszférába. A távozó alkalmazottak több évtizedes szakmai tapasztalattal vannak felvértezve, jelentős kapcsolati hálóval és a világ dolgaiban való eligazodás kiváló képességével rendelkeznek.

A CIA az utóbbi években a kémszakma számos prominensét veszítette így el például az Ügynökség egyik legjobb kémét, Stephen Kappest, aki Moszkvában szolgált, majd Líbia leszerelési tárgyalásainál segédkezett 2003-ban, Henry Crumptont, aki a szeptember 1-jei terrortámadásokat követően a CIA első ügynökei közé tartozott Afganisztánban – írja a The Washington Post.

Perényi Krisztián

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »