Régiós bajnok lesz Románia?

Az Európai Unió újonnan csatlakozott országai közül (úgynevezett EU10) Románia és Bulgária éri el idén a legnagyobb gazdasági növekedést – derült ki a Világbank tegnap Bukarestben bemutatott jelentéséből. A szakértői elemzés rámutatott arra is, hogy a világgazdasági válság kitörése óta eltelt két és fél év alatt a tíz új tagország a tizenöt régivel párhuzamosan, azaz egyenlő ütemben állt talpra.

A jelentés készítői hangsúlyozták: a gazdaság tavalyi második félévben végbement megszilárdulása itt is elsősorban az ipari termelés fellendülésének és a fogyasztás növekedésének volt köszönhető. A világbanki elemzés a régió egészét illetően optimista forgatókönyvet vázol fel az elkövetkező két esztendőre, amely szerint a talpraállás megszilárdul az elkövetkező időben.

A pénzintézet közgazdászai úgy vélekednek: a cégek növelni fogják befektetéseiket, mivel világszinten megélénkül a kereslet a hosszantartó fogyasztási cikkek iránt, a lakosság vásárlóereje pedig megerősödik, amit a jövőt illető optimista várakozások táplálnak majd.

Míg Románia a 2012-re prognisztizált 4,4 százalékos növekedésével az elsők között profitálhat a fellendülésből, a Világbank szerint szerényebb „kapaszkodással” kell beérnie Szlovéniának, Csehországnak és Magyarországnak – igaz azonban, hogy ezen államok konvergencia tekintetében már közelebb vannak a régi tagországok fejlettségi szintjéhez. A kiegyensúlyozottabb makrogazdasági helyzettel rendelkező, illetve az uniós gazdaság vérkeringésébe jobban beilleszkedő Szlovákia és Lengyelország „szolid” teljesítményre számíthat az elkövetkező két évben, ugyanakkor a Balti-államoknak is nagy esélyük van most arra, hogy behozzák a recesszió miatti gazdasági megtorpanásukat.

Kaspar Richter, a pénzintézet vezető közgazdásza, a jelentés készítője, rámutatott arra, hogy a növekedési kilátásokat jelentősen befolyásolhatják a magánbefektetéseket érintő kockázati tényezők, a nemzetközi pénzügyi megszorítások, illetve a régióban elindított építkezési projektek kimenetele.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »