Gyedovscsina, az „öregek uralma”

Az orosz haderőben tavaly ismét nőtt a különböző visszaélések aránya. A „gyedovscsina” néven ismert, hagyományosan megalázó, maradandó fizikai és lelki sérüléseket egyaránt okozó bánásmód számos halálesethez és öngyilkossághoz vezet, erősíti a szolgálat alóli kibújás tendenciáit, és a haderő presztízsét is csökkenti. Vajon az orosz haderő reformja mit tud tenni ez ellen?

Csak a tavalyi évben 16%-kal nőtt a bántalmazásokat elszenvedők száma a Rosszijszkaja Gazeta szerint. A gyedovscsina szó szerint „az öregek uralmát” jelenti az újoncok felett. Eredetileg egy rituális beavatási forma volt, napjainkra azonban a puszta erőszak mindennapos alkalmazásának megnevezésévé vált.

A haderőben betöltött pozíciók hierarchiája a bántalmazások rendjét is megszabja, az újoncoknak több informális szinten is át kell küzdeni magukat, mire a kiszolgáltatott helyzetből domináns, vagy legalábbis elviselhető helyzetbe kerülhetnek. A visszaélések spektruma igen széles, a lelki megalázástól a szélsőségesen kemény fizikai bántalmazáson át akár a szexuális zaklatásig, a prostitúcióra kényszerítésig terjed. Egyes beszámolók szerint egész hálózatok épülnek a kiskatonák kizsákmányolására.


Az orosz speciális ejtőernyős alakulatok promó videója

Szergej Fridinszkij katonai főügyész szerint a bántalmazások arányának növekedése több dolognak tudható be. Bár a kötelező katonai szolgálat időtartamát 2008-ban egy évre csökkentették, a haderő nagy része sorozott katonákból áll, akik sokkal inkább ki vannak téve az ilyen bánásmódnak. A gazdasági válság miatt pedig a szerződéses katonák morálja is csökken, a bevonulás motivációja ugyanis sokszor csupán a nehéz anyagi helyzet. Újabban egyre inkább megfigyelhető, hogy a puszta önérdek is  kiválthatja az erőszakot – valaki nem ad kölcsön a társának, és máris elcsattan a pofon. Ha a parancsnokok verekedésen kapják a katonákat, ők sem sokáig válogatnak a „pedagógiai eszközök” között, a bántalmazás tovább folytatódik. A kiváltó okok között gyakran a nemzetiségi hovatartozás is megjelenik.


A hadseregben tapasztalható „gyedovscsináról”

Az Orosz Katonaanyák Bizottsága szerint körülbelül ezer katona hal meg évente a kiképzési időszakban, ezek nagy része gyilkosság vagy öngyilkosság áldozata lesz. A hivatalos statisztikák szerint a békeidőszaki veszteség folyamatosan csökken, míg 2005-ben 1 064 fő vesztette életét, 2009 első 10 hónapjában a veszteség 300 fő alatt maradt. Az orosz vezetés nyilatkozatai rendszerint alábecslik a haderőben terjedő erőszak jelentőségét, sokszor nem véve tudomást a problémákról, vagy néhány fő kihágásainak tudva be ezeket.

A RIA Novosztyi értesülései szerint az orosz haderő közel 20 000 büntetett előéletű személyt foglalkoztat. 2007-ben a főügyész „a törvénytelenség forrásának” nevezte a hadsereget. A hírhedt gyedovscsina és az általánosan rossznak mondható morál jelentősen rontja a haderő presztízsét. A katonai szolgálat alól kibújók száma folyamatosan nő, az elkerülők számos módszerrel próbálják megúszni a kiképzést. Van, aki akár ki is vándorol az országból, ha teheti, sőt, öncsonkításra is akadnak példák. A többség viszont korrupcióval próbálkozik. A vezérkari főnök helyettese, Vaszilij Szmirnov szerint a hadkötelesek felének sikerül elkerülnie a szolgálatot.

A Human Rights Watch már évek óta figyeli a gyedovscsina hatásait az orosz haderőben. A szervezet véleménye szerint gyökeresen meg kellene változtatni az egész katonai kultúrát ahhoz, hogy leszámolhassanak ezzel a gyakorlattal. Az orosz vezetés mindezidáig csak a tünetek kezelésével próbálkozott, és nem kutatta a problémák gyökerét. Anatolij Szergyukov honvédelmi miniszter haderőreformjának célkitűzései között viszont megjelent a haderőben szisztematikusan alkalmazott erőszakos cselekmények megszüntetése is.

Ennek első lépéseként 2012-re megalakul majd a katonai rendőrség, melynek feladata a katonai létesítmények ellenőrzése, a megfelelő magatartásformák betartatása és az elkövetett bűncselekmények kivizsgálása lesz. A szervezet létrehozása már rövid távon korlátok közé szoríthatja a bántalmazásokat, a valódi megoldás azonban az orosz haderő szerződésessé alakítása lenne. Erre azonban anyagi megfontolások miatt még hosszú ideig nem kerülhet sor. A szerződéses állomány arányát viszont a lehetőségekhez mérten a közeljövőben növelni fogják. Az új hadseregben a RIA Novosztyi értesülései szerint 425 000 szerződéses és 300 000 sorozott katona szolgál majd.

„Mindent megteszünk azért, hogy vonzóvá tegyük a katonai szolgálatot, és emeljük a hadsereg presztízsét” – nyilatkozta Dmitrij Medvegyev április elején. Szavainak alátámasztására ígéretet tett arra. hogy jelentősen megemeli a szerződéses állomány fizetését, és hangsúlyozta a katonai szolgálatra felkészítő „hazafias klubok” megalakításának fontosságát is.

Szálkai Kinga

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »