Egyre intoleránsabbak a romániai fiatalok a mássággal szemben

Sokkal elutasítóbb lesz a mássággal szemben Románia társadalma 20 év múlva. A Soros Alapítvány által készített országos felmérés alapján a mai tinédzserek kevésbé elfogadók a nemzeti kisebbségekkel és a homoszexuálisokkal szemben mint szüleik.

Az országszerte 5861 középiskolás bevonásával készült felmérés eredményei elgondolkoztatók: a fiatalok sokkal elutasítóbbak a mássággal szemben mint néhány évvel ezelőtt. Legkevésbé a cigányokat és a homoszexuálisokat kedvelik, de elfogadják viszont a mozgássérülteket.

Sajtótájékoztatón mutatták be a Soros Alapítvány fiatalok értékrendjéről készítettfelmérésének eredményeit. Az adatok alapján úgy a magyar mint a román nemzetiségűek ellenszenvvel fordulnak a romák felé, de egymást is nehezen fogadják el. a román fiatalok 35%-a nem szívesen lakna magyarok szomszédságában, a magyar fiatalok 40%-a pedig szintén nem költözne egy fedél alá románokkal. Ha az okokat vizsgáljuk elsősorban a szülőket, az otthonról hozott előregyártott ítéleteket kell említenünk, de fontos szerepe van a médiának is, hiszen Romániában a tévéműsorok többsége még mindig sztereotípiákban gondolkodik.

A felmérés szerint a romániai fiatalok többsége elégedetlen azzal, hogy milyen irányban halad az ország, ennek ellenére az államtól várja és reméli a boldogulását. Legtöbbjük bizalmát az egyházak nyerték el, legkevésbé a politikusokat kedvelik. A felmérés eredményének egyik lehetséges magyarázata az, hogy csaknem 3 millió román állampolgár él külföldön, vagyis a diákok negyede úgy él, hogy egyik vagy mindkét szülőjével csak ünnepnapokon találkozik.

Erdély.ma/Duna TV

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »