Mindenki számít! Még 36 nap

Maximális sebességen a szlovákiai népszámlálási kampány. A pártok mellett a civil szféra – jelentős számú támogatóval a háta mögött – próbál minden potenciális embert megszólítani.

Még 36 nap van a szlovákiai népszámlálásig – a felvidék magyar civil szervezetek, élükön a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalával teljes sebességre kapcsoltak és minden lehetséges eszközt bevetettek a népszámlálás sikere miatt. Mint arról korábban beszámoltunk, a civil szervezetek kampánya mellett a két érintett párt, a Híd-Most és az MKP is – saját bevallásuk szerint – kiegészítő figyelemfelkeltéssel járul hozzá a közös célhoz: minél többen vállalják magyarságukat.

A népszámlálások éve

2011-ben Unió-szerte a népszámlálásokra kerül sor, és mint minden kisebbség, így a magyarság szempontjából is különösen nagy jelentőséggel bír, hogy a határon túli közösségekben hányan vállalják nemzeti hovatartozásukat. Az elkövetkezendő évek támogatásai, legyen szó oktatásról, regionális fejlesztésekről, és a hivatalos anyanyelv használatának engedélyezéséről – hivatalokban és más állami szervekben – szinte kizárólagosan az ,,összeírás” alapján felvázolt statisztikák alapján dőlnek majd el.

Perdöntő adatok és kampány

Lampl Zsuzsanna a Fórum Kutatóintézet szociológusa szerint a népszámlálás adatai perdöntőek lesznek. A számadatok ugyanis tényszerűen fogják azt megmutatni, hogy hány felvidéki polgár érzi ténylegesen magyarnak magát – olvashatjuk a Körkép.sk interjújában.

A lehető legpozitívabb kép elérése érdekében nagy jelentőséget tulajdoníthatunk a már jó ideje tartó népszámlálási kampányoknak, több szempontból is. Az érintettek megszólítása, a célcsoportok kiszűrése, az útmutatás, segítségnyújtás mind-mind éreztetheti az emberekben, hogy az a közösség, amihez tartozni szeretnének él, és azáltal, hogy nem az államnemzethez tartozik, cseppet sem lesz kevesebb emberileg.

A felvidéki pártok figyelemfelkeltése mellett a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala az a fórum, ami már több hónapja kíván változatosabbnál-változatosabb eszközökkel elérni a célközönséghez. Az eddigi humoros és egyben igen elgondolkodtató képsorozathoz társult a héten az új videó, Mindenki számít – Népszámlálás 2011 címmel.

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »