Putyin beszólt a WTO-nak

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök múlt hét pénteken egy szentpétervári találkozón fakadt ki a WTO-ra, melynek tagságságára Oroszország immár több mint tizenhét éve pályázik. A tagság nemrég az EU-val megkötendő stratégiai partnerségről szóló szerződés egyik előfeltételévé is vált.

Andrej Klepacs, a gazdasági miniszter helyettesének azon felvetésére, mely szerint „a WTO megköti Oroszország kezeit” Putyin elmondta, hogy igen elhibázottnak tartja Oroszország „alkalmazkodási törekvéseit”.  

Amint elkezdjük teljesíteni a feltételeiket, azon nyomban elveszik a , ha már úgyis minden feltételt teljesítünk?” – tette fel a költői kérdést az orosz miniszterelnök. „A piac pénzbe kerül, mi pedig ingyen adjuk oda nekik”.

Putyin ezután arra kérte kollégáit, hogy ne teljesítsék a WTO elvárásait. Szakértők szerint a Medvegyev szívügyének számító WTO-tagság egyébként sem túl szimpatikus az orosz-belarusz-ukrán vámunióban gondolkodó Putyinnak. A miniszterelnök karakteres beszólása igen népszerűnek bizonyult, futótűzként terjed a különböző közösségi hálózatokon.

A 153 tagot számláló WTO országai között megtaláljuk az Oroszországgal 2008 augusztusában fegyveres konfliktusba keveredő Grúziát is – amely most az orosz tagság legfőbb ellenzője. A szervezetben konszenzussal döntenek az új tagok felvételéről – így a pici kaukázusi ország szava döntő jelentőségű. 

Vlagyimir Putyin az utóbbi időben egyre keményebben bírálta a nyugati világot nyilatkozataiban. A diplomácia világának megannyi kellemetlen pillanatot okozott Julian Assange-t például Nobel-díjra jelölné, míg a Kadhafi ellen indított, és az ENSZ által jóváhagyott támadást, a középkori „keresztes hadjáratokhoz” hasonlította.

Molnár Gergely

Friss hírek