Itt a papír: brutális gázáremelés jöhet

A Szlovák Gázművek benyújtotta kérvényét a lakossági földgáz árának jelentős megemelésére. Azzal érvel, hogy a földgáz világpiaci ára nő, mert azt a kőolaj világpiaci árából számítják ki, az pedig a kőolajat kitermelő országokban kialakult válság miatt rohamosan emelkedik.

Farkas Iván, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) gazdasági és régiófejlesztési alelnökének meglátása szerinta a pozsonyi kormánynak csökkenteni kellene a jövedéki adókulcsot.

„A lakossági földgázszolgáltatás a gázművek olyan kereskedelmi szegmense, amely hosszabb távon veszteséges, legalábbis a gázművek által bevallott sarokszámok alapján. Az áremeléssel szeretnék tetemes veszteségeiket csökkenteni. Kérelmüket a Közművek Szabályozásának Hivatala (ÚRSO) fogja hamarosan elbírálni.

A gépkocsik üzemanyagainak ára az elmúlt napokban eddig sohasem látott magasságokba szökött. Újra csak a világpiaci ármozgásokkal indokolják a rohamos áremelkedést.A Magyar Koalíció Pártja ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul lásson hozzá az energiahordozók és az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséhez, mert a lakosság széles rétegei számára azok árának alakulása immár elviselhetetlen.

Mivel az árak rohamosan emelkednek, az államháztartásnak magasabb jövedelme származik a jövedéki adókból. A jövedéki adókulcsokat oly módon csökkenthetné a kormány, hogy azzal az államháztartás számára 2011-re betervezett jövedéki adóbevétel magassága ne módosuljon, nullszaldós legyen. Vagyis amilyen mértékben növekedne az árak emelkedéséből származó adóbevétele, olyan mértékben csökkentse a jövedéki adókulcsokat. Azért, hogy az árak még elviselhetők legyenek a lakosság széles rétegei, a fuvarozók, kisiparosok és vállalkozók számára. Ugyanis ha a fuvarozók megemelik az üzemanyagok áremelkedése végett szolgáltatásuk árát, az újabb áremelkedést generál majd a gazdaság szinte minden területén” – fogalmazott Farkas Iván.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »