Kivételesen a könyvelők is jól járnak

A tagállamok jelentősen felhígították a mikrovállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentésére irányuló javaslatokat. A jelenlegi változat szerint csak kevesebb cégre vonatkoznának az engedmények. A nemzeti kormányok azért vetették el a nagyobb engedményeket, mert attól féltek, hogy csökkenne versenyképességük és már kevésbé lennének vonzóak a mikrovállalkozások számára. A több adminisztrációnak is van kedvezményezettje: a könyvelő kisvállalkozásoknak ezután se lesz sokkal kevesebb megbízása.

A magyar EU-elnökség arra törekszik, hogy tető alá hozzon egy kompromisszumot a Bizottság intézkedési javaslatait illetően, amik mentesítenék a mikrovállalkozásokat az éves beszámolók elkészítésének kötelezettsége alól. A kezdeményezés egy ennél távolabbi célt szolgálna, nevezetesen azt, hogy csökkentsék az adminisztrációs terheket és a bürokráciát, illetve hogy könnyítsenek a kisvállalkozások lehetőségein. Ezt elsősorban a független érdekképviselőkből álló, adminisztratív terhekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport szorgalmazza. A javaslatokat azonban a társasági jogi tanácsi munkacsoportban jelentősen felhígították.A javaslatok alapján a mikrovállalkozásokat a forgalmuk és a mérlegük alapján definiálták. Az Európai Parlament által első olvasatban elfogadott meghatározás szerint a 500 ezer euró alatti mérlegfőösszeggel, vagy az egymillió euró alatti nettó árbevétellel rendelkező vállalkozásokat sorolták volna a „mikrovállalkozási” kategóriába, a tanácsi munkacsoportban lefolyt viták eredményeként azonban ezek a számok végül 250 és 500 ezer euróra módosultak. Ez azonban azt jelentené, hogy sokkal több vállalatnak kellene továbbra is benyújtania az éves elszámolását, és bár a Tanácsnak ezeket az intézkedéseket még formálisan is el kell fogadnia, a tagországok már jelezték, hogy ezt a verziót ők is támogatnák.

Az elfogadott javaslatok nem lennének kötelező érvényűek a tagállamokra nézve, csak felajánlanák nekik, hogy mentesíthetik a mirkovállalkozás kategóriájába eső cégeket az elszámolási kötelezettségek alól. A javaslatokat ellenző országok (elsősorban Ausztria, Belgium, Franciaország és Luxemburg) azonban úgy gondolták, hogy a saját jogrendszerükben érvényben levő kötelezettségek továbbra is elszámolásra köteleznék a vállalatokat, így pedig semmilyen előnyük nem származna az új szabályozásból, sőt, más tagországok, ahol eltörölnék az éves beszámolók kötelezettségét, sokkal vonzóbbak lennének a mikrovállalkozások számára.

A végső változatot így végül kevesebb mikrovállalkozásnak tesz engedményeket, viszont az eredeti javaslatokat támogató országok, így Nagy-Britannia és Németország is elfogadta. Egy brit diplomata úgy kommentálta a megállapodás eredményét, hogy még ez is „több, mint a semmi”, bár Nagy-Britannia szeretné, ha minél több tagországot és minél több vállalkozást érintene az engedmény. A német álláspont szintén az, hogy a felhígított verzió elfogadása volt az egyetlen módja annak, hogy ne kerüljenek holtpontra az egyeztetések során. Egy magát megnevezni nem akaró európai parlamenti képviselő úgy vélekedett, hogy a javaslatokat azért is módosították, hogy így próbálják megvédeni azokat a kisebb könyvelő irodákat, amelyek a mikrovállalkozások elszámolásainak elkészítéséből tartják fent magukat.

A tervezetet még formálisan is el kell fogadnia a Tanács társasági jogi munkacsoportjának, a kompromisszumos megoldást azonban feltehetőleg még nyár előtt jóváhagyják. Az új változatát viszont ezután még az Európai Parlamentnek is újra meg kellene szavaznia, ez pedig nem biztos, hogy zökkenőmentesen sikerül majd. Klaus-Heiner Lehne német európai néppárti képviselő, aki az eredeti változat európai parlamenti előadója volt, most úgy vélekedett, hogy miután az eredeti változat kétharmados többséget kapott a testületben, a Tanács által tett módosításokat már nem biztos, hogy elfogadják.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »