Mától záporoznak ránk a céges gyorsjelentések

Ma zárás után érkezik az alumíniumipari óriás, az Alcoa gyorsjelentése. Egyes piaci szereplők indikációnak tartják az amerikai gyorsjelentési szezon egészére nézve az Alcoa számait, ám véleményünk szerint a mostani környezetben több ok miatt is csalóka lenne ebbe kapaszkodni.

Egyrészt a negyedév folyamán a nyersanyag- és energiakapcsolt vállalatok árfolyama és profitabilitása is jócskán felülmúlhatta más szegmensek tagjait, ezzel ellentétben az energiaigényes vagy rossz alkupozícióban lévő vállalatok profitabilitása élesen csökkenhetett az időszakban.

Másrészt az S&P500 tagok bevételeinek több, mint fele származik Amerikán kívülről. Ennek fényében nehéz lenne azt mondani, hogy megbízható és valós betekintést engedne az Alcoa gyorsjelentése az egész szezonba, de ha már egyszer átállították könyvviteli rendszereiket a villámgyors negyedéves zárásokra, akkor sokáig él ez a babona a befektetők fejében.

Az S&P500 tagjaitól egyébként 13% körüli profitnövekedést várnak 2010 első negyedévéhez képest, ez az érték volt 14% körüli is nő egy héttel ezelőtt. Tekintettel azonban arra, hogy a piac eddig sem és vélhetően ezután sem az egyedi vállalati eredményekre fókuszál, ezért nem várható a jelentési szezontól az a hatás, hogy érdemben befolyásolná a vállalatok megítélését. Jelenleg ugyanis a tőzsdék királynője a FED és az általa működtetett pénzgyár.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »