Kárpátalja: A nemzetiségieket felháborítja a Szvoboda

A roma világnap szolgált apropóul ahhoz a tanácskozáshoz, melyen a megyei közigazgatás nemzetiségi osztályának invitálására a Kárpátalján működő kisebbségi szervezetek vezetői vettek részt. A kerekasztal bevezetőjében Jurij Huzinec tartott helyzetismertető előadást.

Az osztályvezető jónak ítélte meg a nemzetiségi közösségek helyzetét a megyében. Elmondta: Kárpátalján 62 nemzetiségi szervezet van megyei szinten bejegyezve. Közölte egyebek mellett azt is: hivatalos levélben fordultak a kijevi illetékesek felé, amelyikben azt kérték, hogy a magyar filológiára felvételizők ne idegen, hanem magyar nyelvből és irodalomból tehessenek vizsgát, illetve javasolták, hogy az ukránt az eddig használatostól eltérő módszerrel oktassák a nemzetiségi iskolákban. Ugyanakkor hozzáfűzte: választ egyelőre nem kaptak a beadványukra.

A fórum részvevői felháborítónak nyilvánították és egyhangúlag elítélték a szélsőjobboldali Szvoboda kárpátaljai ténykedését, mely, mint többen hangsúlyozták, a különböző nemzetiségekhez tartozók több  évszázados békés együttélése ellen irányul. Gyakorlatilag minden hozzászóló sérelmezte a nemzetiségi szervezetek, intézmények normatív támogatásának hiányát, ami szöges ellentétben áll az európai gyakorlattal.

Szóvá tették azt is, hogy Ukrajnában nincs megoldva az őshonos nemzetiségi közösségek parlamenti képviselete, s hogy legfelsőbb szinteken még ma sem súlyának megfelelően kezelik ezt a kérdést, amit egyebek mellett az állami bizottság felszámolása is alátámaszt. Ezekben a kérdésekben, húzták alá többen, Kárpátaljának kell erőteljesebben hallatnia a hangját, lévén, hogy egyike Ukrajna legmultikulturálisabb régióinak.

A magyar vezetők javaslatára a tanácskozás részvevői úgy döntöttek, hogy közös nyilatkozatban ítélik el a Szvoboda cselekedeteit. Ezt követően pedig a gyaloghídról – kapcsolódva a roma világnaphoz – Ungra bocsátott koszorúkkal tisztelegtek a cigány elhurcolás áldozatai előtt.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »