Előkészítik a különálló székelyföldi fejlesztési régiót

Székelyföld mint különálló fejlesztési régió – ez a gondolat állt a hétvégén Gyergyóremetén megrendezett gazdasági konferencia középpontjában. Az RMDSZ székelyföldi politikusait Laczkó-Albert Elemér, a Hargita megyei község polgármestere hívta meg a műhelybeszélgetésre annak érdekében, hogy a három érintett megye képviselői és a vezető politikusok közösen vitassák meg Székelyföld egységes fejlesztésének lehetséges módozatait.

Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ középtávú fejlesztéspolitikai elképzelését ismertette, melynek fontos szempontja, hogy a fejlesztési régiók kialakításánál a gazdasági hagyományokat is figyelembe kell venni. Kelemen Hunor kiemelte a fenntartható fejlődés, a gazdasági versenyképesség és a munkahelyteremtés fontosságát Hargita megye és a gyergyói régió számára.

Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke a megye fejlesztési terveit, stratégiáit mutatta be. „Igyekszünk magunkra vállalni azokat a feladatokat, amelyeket a kormány struktúrái nem képesek ellátni a gazdaságélénkítés területén, illetve szociális téren. A megyei tanács fő fejlesztési prioritásának a mezőgazdaságot és a turizmust tekinti, minden más fejlesztésnek ezt a két ágazatot kell erősítenie” – fejtette ki Borboly.

Tánczos Barna vidékfejlesztési és mezőgazdasági államtitkár többek között arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy fontos felkészülten várni az Európai Unió 2014–2020-as tervezési időszakát, hogy Székelyföld minél jobban kihasználhassa a kínálkozó lehetőségeket. Szabó Árpád Maros és Demeter János Kovászna megyei tanácsi alelnökök megyéjük jelenlegi helyzetéről és legfontosabb fejlesztési terveiről számoltak be.

A szemináriumon részt vettek még Antal István Hargita megyei parlamenti képviselő és Gyerkó László szenátor, Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyói területi szervezetének elnöke, Petres Sándor, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, illetve a gyergyói térség több polgármestere, Maros, Kovászna és Hargita megye önkormányzatainak képviselői, valamint Balogh György csíkszeredai magyar konzul.

Mint elhangzott, a gyergyóremetei találkozó volt az első azon konferenciák sorában, melyeken – a szervezők szerint – előkészítik Székelyföld külön fejlesztési régióként való működését.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek