Szakad a francia kormánypárt

A hétvégén otthagyta a francia kormánypártot Jean-Louis Borloo, a végrehajtás korábbi második embere. Borloo-nak már tavaly novemberben megromlott a kapcsolata az UMP fő irányvonalával, miután a párt vezetői annak ellenére akadályozták meg, hogy átvegye Fillontól a miniszterelnöki széket, hogy maga Nicolas Sarkozy támogatta volna cserét. Borloo akkor kilépett a kormányból, és lemondott a párt alelnökségéről, de az UMP-nek tagja maradt egészen a múlt heti iszlám-vitáig. Ezt követően jelentette be, hogy a kilenc éve az UMP-ben politizáló formációja, a Radikális Párt 2012-ben önállóan indul a választásokon, és önálló elnökjelöltet indít – feltehetőleg magát Borloo-t.

Ezzel Villepin után újabb jobbközép ellenjelölttel találhatja magát szemben Sarkozy, ráadásul a sornak még nincs vége: a kereszténydemokraták, és a szintén UMP-n belüli Nouveau Centre is a szakítás felé halad. Elemzők szerint a szaporodó jobboldali, jobbközép jelöltek nem vesznek majd részt az érdemi versenyben, választási szereplésük ugyanakkor komolyan veszélyeztetheti az elnök egyre reménytelenebb újrázási kísérletét. A jobbközép szavazók első fordulóbeli szétszavazásával könnyen lehet, hogy a nagy esélyes szocialisták mellett Marine Le Pen, a szélsőjobboldal jelöltje kerül majd be a második körbe. Vasárnap a kormány két legerősebb tagja, Fillon miniszterelnök és Alain Juppé külügyminiszter is arra kérte Borloo-t, a valóban meglévő ideológiai törésvonalak ellenére maradjon az elnök táborában.

Velkey György

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »