Kadhafi elfogadta a tűzszünetet

Elfogadta vasárnap Moammer el-Kadhafi líbiai vezető az Afrikai Unió (AU) által kezdeményezetett tűzszüneti javaslatot. A felkelők szóvivője ezzel szemben azt mondta, bármiféle alkut, amely Kadhafit vagy egyik rokonát a hatalomban tartja, visszautasítanak.

Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke jelentett be, hogy a Tripoliban folytatott tárgyalások eredményre vezettek, a következő útjuk pedig a nyugati területekre vezet, hogy a felkelők vezetőit is meggyőzzék a harcok beszüntetésének szükségességéről. A legfontosabb pontok szerint a február vége óta tartó fegyveres összecsapásokat azonnal be kellene szüntetni, tárgyalásokat kellene kezdeményezni a felek között és a humanitárius segélyek útját is szabaddá kellene tenni. Az Afrikai Unió tervezete szerint a tűzszünet aláírásával a NATO légicsapásokat is be kell szüntetni.

Az AU delegációja összesen öt ország képviselőiből áll össze: Zumán kívül küldött tagot Mali, Mauritánia, Uganda és a Kongói Köztársaság, többen közülük a legmagasabb szinten. Az Európai Unió közleménye szerint támogatja a fegyverszüneti megállapodást, de a NATO-tagok még nem nyilatkoztak az ügyben, mikor állhatnak le a támadások. Mindenesetre vasárnap még bombázták Kadhafi erőit.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »