Az oroszok száma Magyarországon

Ebben a hónapban a Kitekintő külpolitikai hírportál kiemelten foglalkozik a Magyarországon élő orosz bevándorlókkal. Habár az oroszok nem tartoznak Magyarország 13 hivatalosan elfogadott nemzetisége közé, jelenlétük helyenként meghatározó és nyilvánvaló, leginkább a szovjet idők, illetve a ’90-es évek óta.

Bizonyos tekintetben a Magyarországon élő orosz közösségek nagyobb struktúrákkal rendelkeznek Magyarországon, mint az itt élő hivatalos nemzeti kisebbségek: az oroszok egy saját, orosz nyelvű lappal rendelkeznek már 1995 óta (és magyarországi orosz lapokból, magazinokból több is volt, jelenleg egy működik), külön orosz ortodox egyházi tartomány működik Magyarországon, kulturális központjuk van Budapesten, és számos orosz egyesület működik Magyarország nagyobb városaiban, nem beszélve az itteni orosz boltokról kizárólagos orosz választékkal.

Kövesse velünk az orosz állampolgárok életéről szóló cikksorozatunkat, és mondja el véleményét itt, az elővezető hasábjain. Önök találkoztak-e már mindennapjaik során Magyarországon élő orosz állampolgárokkal? Milyen kép alakult ki Önökben az itteni orosz diaszpóráról, és mit gondol, mennyien vannak pontosan?

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek