Ismét gyászba borul Lengyelország

2010. április 10-én Oroszországban, a szmolenszki katonai repülőtér közelében lezuhant a lengyel légierő repülőgépe, amelyen a közép-európai állam politikai és katonai vezetői utaztak. A katasztrófa során az akkori államfő Lech Kaczynski is életét vesztette. Bár a tragédia óta már egy év telt el, még mindig sok kérdés övezi a történteket, miközben az áldozatok emlékére egy új emlékművet terveznek.

A katasztrófa érvfordulójához közeledve Lengyelországban egyre-másra kerülnek előtérbe a repülőgépszerencsétlenséget övező kérdések és viták. Egy napokban napvilágot látott hír szerint most épp arról próbálnak rendelkezni, mi legyen majd a később Lengyeloszágba visszaérkező TU-154-es gép roncsaival.

Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök elképzelései szerint a gép roncsainak egy olyan emlékmű részévé kell válnia, amelyet az egy éve elhunyt 96 áldozat emlékére emelnek majd. A lengyel elnök szándékát Donald Tusk miniszterelnök is megerősítette egy, a Polsat TV-nek adott nyilatkozatában. Néhány olyan családtag azonban, akik hozzátartozói elhunytak a katasztrófában, nem örülnek a miniszteri elképzelésnek.

Mindezen elképzelések csak akkor kapnak azonban majd igazi aktualitást, ha a gép darabjai visszakerülnek Lengyelországba. Jelenleg a roncsok egy kijelölt helyen vannak Oroszországban és további vizsgálatok végeredményéig az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság felügyelete alatt maradnak. Azonban az orosz vizsgálatokkal kapcsolatban a lengyel közvélemény igencsak megosztott. Egy új lengyel felmérés szerint a lengyelek kétharmada úgy gondolja, hogy a szmolenszki katasztrófa igazi okait nem hozták nyilvánosságra, és majdnem ugyanennyien hisznek abban, hogy tulajdonképpen az igazi ok sohasem fog kiderülni. A felmérés szerint csak 21 százalékuk gondolja úgy, hogy hamarosan napvilágra kerülhetnek majd a vizsgálatok eredményei. A reprezentatív felmérést a 15 évesnél idősebb lakosság körében végezték.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek