Magyar-szlovák tárcaközi kulturális megállapodást írtak alá

A magyar és a szlovák kulturális tárca közti együttműködésről írt alá megállapodást csütörtökön Pozsonyban Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter és Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. A dokumentum a 2011-2014 időszak magyar-szlovák kulturális együttműködési programját rögzíti – közölte Eva Chudinová, a szlovák kulturális minisztérium szóvivője.

Szőcs Géza a négy visegrádi ország kulturális minisztereinek pénteki találkozójára érkezett a szlovák fővárosba. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kulturális tárca vezetői Vöröskőn (Červený Kameň) megvitatják a kulturális szféra 21. századi kihívásait és a regionális együttműködés lehetőségeit „A szlovák-magyar kulturális együttműködésnek mély hagyományai vannak. A most aláírt együttműködési program új ösztönzéseket ad a kapcsolatok fejlesztéséhez ezen a téren is, hiszen az előző hasonló megállapodást még 2003-ban írták alá” – mondta újságíróknak Chudinová.

A program szerint például Pavol Rankov, az Európai Unió irodalmi díjának nyertese díszvendége lesz az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, ahol bemutatja az Idő távlatából és Szeptember elsején (vagy máskor) című könyveit. Az év folyamán Budapesten megrendezik a szlovák filmek fesztiválját is.

Chudinová szerint a magyar-szlovák kulturális együttműködés a kulturális örökség megőrzése terén a legszorosabb, számos projekt a magyarországi és a szlovákiai kulturális intézmények, múzeumok, színházak, könyvtárak, kulturális központok együttműködésével valósul meg.

Felvidék.ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »