Radičová: a Fico-kormány csapta be az embereket, nem mi!

Becsapta az embereket az előző kormány, amely kormányzása utolsó két évében minden egyes állampolgárra 2200 eurónyi adósságot terhelt – jelentette ki Iveta Radičová miniszterelnök Robert Fico azon vádjára reagálva, miszerint választási csalást követett volna el.

Radičová csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, míg Fico kormánya eladósította az embereket, az általa vezetett jelenlegi kabinet betartja választás előtti ígéreteit. Hozzátette, egy sor olyan intézkedést fogadtak el, mely javulást jelent Szlovákiának.

A kormányfő kijelentette, ígéretük szerint rendet tettek a közpénzek terén, megemelték a fiatal családok támogatását, csökkentették jelzáloghitelük törlesztőrészleteit, megszüntették a szakorvosi beutalókat, bevezették az elektronikus közbeszerzést, vagy például megnyitották a bíróságokat a nyilvánosság előtt. Mejegyezte, a kormány megkísérli átalakítani a szociális állam modelljét, olyan államot szeretne, amely az arra érdemeseket támogatja, azokat, akik tenni is akarnak azért, hogy életük megváltozzon, jobbá váljék.

Radičová: a járulékreform csak a gazdagokat és álvállalkozókat sújtja

Szerinte a járulékreform egy fontos lépés ebbe az irányba, a csomag 1,85 millió embernek előnyös lesz, 280 ezer embernek semleges, illetve lesz egy olyan csoport, amely számára előnytelen. „Igen, a magas jövedelemmel rendelkező csoportok megérzik a hatásait, valamint azok, akik nem valódi vállalkozók, hanem csak kvázivállalkozók“ – utalt azokra, akikre szerinte kedvezőtlen hatással lesz a járulékreform. Megemlítette, ma indult el a reform nyilvános vitája, melybe minden polgár bekapcsolódhat.

Megemlítette, változások lesznek az iskolaügyben és az egészségügyben is. A kórházaknak a jövőben jobban kell összpontosítaniuk a betegekről való gondoskodásra, és kevésbé az intézmény működtetésére. Az oktatás terén pedig jobban kell figyelni a munkaerőpiac igényeire.

Dzurinda: az előző kormány miatt kellett áfát emelni

Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ elnöke úgy vélte, az előző kabinet olyan állapotban adta át az országot, amely egy árvíz utáni helyzethez hasonlítható, Ficóék „a tisztesség, a felelősség, a rend, a korrupció és a közpénzek herdálásának minden gátját átszakították“. Megjegyezte, a kormány megalakulása után az első számú feladatuk az volt, hogy megállítsák az eladósodást, ennek érdekében pedig kénytelenek voltak megemelni az áfát, melyhez a polgároknak is hozzá kellett járulniuk. Szerinte a takarítás időszaka nem volt könnyű, de mindez szükséges ahhoz, hogy „több munkahely legyen, emelkedjen az életszínvonal, és az emberek érezzék, hogy Szlovákia ismét a javulás útjára lép“.

Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »