Schmitt Pál Montenegró államfőjét fogadta

Schmitt Pál a Sándor-palotában fogadta Filip Vujanovićot, Montenegró köztársasági elnökét. A magyar államfő a hivatalos látogatást követően kifejtette, hogy hazánk számára kiemelt fontosságú terület a Nyugat-Balkán, s a térség biztonságát és gazdasági felzárkóztatását szem előtt tartva Magyarország minden segítséget megad Montenegrónak a sikeres euro-atlanti integráció érdekében.

Schmitt Pál azt is hozzátette, személyesen is szívügyének érzi, hogy a délszláv ország mielőbb tagja legyen a NATO-nak, illetve megkezdhesse csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval. Ennek kapcsán a köztársasági elnök kifejezésre juttatta azt is, miszerint biztos abban, hogy Európa nyugati felén már nem beszélhetünk az úgynevezett integrációs fáradtságról.

Filip Vujanović csatlakozott az előtte szólóhoz, s reményét fejezte ki, hogy hazája még ebben a naptári évben megkezdheti a konkrét egyeztetéseket az Európai Bizottsággal. Ezt követően dicsérte a két ország kitűnő kapcsolatait, példaként említve a közös afganisztáni szerepvállalást. Végül Magyarországot Podgorica legfontosabb közép-európai partnerének titulálta, mellyel erősíteni kívánják az együttműködés gazdasági vonulatait is.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »