Norvég stop a kalózkodásnak

Többhónapos huzavona és az „Operation Shield” műveletben történő norvég részvételt érő  kritikai hullám ellenére Norvégia úgy döntött, felderítő repülőgépet küld Szomáliába, hogy segítséget nyújtson a NATO-vezette kalózellenes művelethez Afrika szarvánál.

Norvégia a legnagyobb hajózó nemzet, s éppen ezért Oslónak fokozottan  hozzá kellene járulnia a hajóit fenyegető kihívások elhárításához – adtak hangot elégedetlenségüknek a nyugat-skandináv ország hajótulajdonosai, miközben hozzáláttak saját hajóik felfegyverzéséhez. A Norvég Hajótulajdonosok Szövetsége nyilvánosan bírálta, hogy másfél évvel ezelőtt egy fregatt Ádeni-öbölbe történő vezérlését követően a kormány nem erősítette meg saját kereskedelmi flottája védelmét.

A helyzet eszkalálódik Szomália partjai mentén, a kalóztevékenység egyértelműen nagyobb területet érint, és ezt Norvégia sem nézheti tétlenül – nyilatkozott a védelmi miniszter az Aftenposten norvég lapnak. Grete Faremo azonban újabb fregatt küldése helyett egy Orion típusú haditengerészeti felderítő repülőgéppel kíván hozzájárulni a kalóztevékenység által érintett vizeken a tengeri művelet biztosításához. A repülőgép, amely idén ősszel mintegy három hónapra áll csatasorba, képes azonosítani a kalózokat a nyílt tengeren és azonnal riasztani a térségben tartózkodó hajókat. Bár továbbra is tervben marad egy újabb fregatt indítása 2012-ben, az oslói vezetés bízik benne, hogy addig az Orion is hatékony segítséget nyújt a Szövetség számára.

Ezen kívül két tisztet is delegálnak a NATO Hajózási Központjába, ők nyolc hónapig teljesítenek majd szolgálatot.Előzetes számítások szerint a hozzájárulás költségei megközelítőleg 32 millió norvég koronára, mintegy hatmillió dollárra rúgnak. Faremo hozzátette azt is, nem hagyják őrizetlenül a hazai partszakaszt és a norvég felségvizeket, ezt a feladatot a hadsereg látja majd el, hiszen az sokoldalú tapasztalatokkal rendelkezik a tengeri járőrözésben és felderítésben is.

Az elmúlt években robbanásszerűen növekedett a kalózkodás az Indiai-óceántól a Szuezi-csatornáig terjedő forgalmas hajózási övezetben. A kalózok jelenleg két tucatnál is több hajót és mintegy 550 tengerészt tartanak fogva túszként, mindemellett tevékenységük jelentősen nehezíti a kaotikus szomáliai állapot javítását célzó erőfeszítéseket.

Böröczk Anita

Friss hírek