Megszorítás kell, különben csődbe megy az ország

José Sócrates portugál kormányfő szerda este arról tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, hogy országa pénzügyi mentőövet kér az Európai Uniótól. Előzőleg az állampapírpiacon egyre-másra dőltek meg a hozamrekordok.

José Sócrates portugál ügyvezető miniszterelnök szerda este arról tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, hogy országa kéri az európai pénzügyi támogatás aktiválását. José Manuel Barroso rövid közléeményében gyors választ ígért a szabályokkal összhangban.

Portugália helyzete az utóbbi napokban vált kilátástalanná, amikor égbe szöktek a portugál állampapírokért a befektetők által kért hozamfelárak.

A portugál pénzügyi helyzet az elmúlt napokban az eddiginél is súlyosabbá vált. Ezt mutatja, hogy a nagyobb portugál kereskedelmi bankok folyamatos nyomást gyakoroltak a kormányra, hogy Lisszabon azonnali áthidaló kölcsönt vegyen fel az Európai Uniótól – értesült a Financial Times. Az áthidaló hitel elképzelésük szerint addig tartana, amíg a bő két hónap múlva felálló új kormány meg tud állapodni a Portugáliának nyújtandó mentőcsomagról. Portugáliában jelenleg ügyvezető kormány működik, a választásokat június 5-re írták ki.

Az élet azonban felülírta ezt a forgatókönyvet is. A portugál bankok az államkötvények legnagyobb vásárlói, de bankárkörökben úgy vélik, a helyzet annyit romlott, hogy néhány hitelintézet azt fontolgatja, nem vesz több állampapírt. „Azok a bankok, amelyek sok állampapírban ülnek, nem akarják növelni kitettségüket” – jelentette kis Fernando Ulrich, a Banco BPI vezetője. A Moody’s ismét egy fokozattal (Baa1-re) leminősítette az ország hosszú távú adósságát.

Egy másik kereskedelmi bank, a Millennium BCP első embere odáig ment, hogy kijelentette: „létfontosságú, hogy Lisszabon átmeneti segélyt kérjen az Európai Bizottságtól”. A hírek szerint a portugál bankárok összefogtak, és együttesen gyakorolnak nyomást a jegybankra és az ügyvezető kormányra annak érdekében, hogy utóbbiak „járják ki” Lisszabon számára az áthidaló kölcsönt. A bankárok – az FT értesülései szerint – azt is értésre adták: „korlátozott a kapacitásuk” további állampapírok vételére. A piac most azt találgatja, hogy Portugália vissza tudja-e fizetni nagyobb finanszírozási gond nélkül a júniusban, közvetlenül a választások után lejáró 5 milliárd eurós kölcsönt.

A Wall Street Journal bizottsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Brüsszelben kizárták egy áthidaló kölcsön nyújtásának lehetőségét. Egy szóvivő szerint „a Bizottság nem ad hiteleket csak úgy”. Brüsszel további megszorításokat javasol a portugál kormánynak; a Bizottságban úgy vélik: a mentőcsomagot az ideiglenes válságalapból (EFSF) nyújthatják. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy – Görögország és Írország után – Lisszabon sem kerülheti el, hogy a nemzetközi szervezetektől kérjen segítséget.

Eközben a héten a másodlagos piacon ismét rekordot döntött a hosszú távú portugál állampapírok hozama, a tízéves papírokért már 8,785 százalékot adnak. A piac az április 6-i rövidtávú állampapír-aukciót is várta; az FT beszámolója szerint sikeresen lebonyolították az árverést, az 1 milliárd eurót rövid lejáratú államkötvényt több mint kétszeresen jegyezték túl. Az ibériai országnak azonban „büntetőkamatokat” kell fizetnie: az 560 millió euró értékben kibocsátott hathónapos kincstárjegyek kamata 5,11 százalék volt, több mint két százalékponttal magasabb, mint a hasonló futamidejű kötvényaukción egy hónappal ezelőtt (akkor 2,98 százalékon keltek el a papírok). Az egy éves kötvényeket (a március 16-i 4,33 százalék után) április 6-án 5,9 százalékon jegyezték le 450 millió euró értékben.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »