Kisebb lett Vajdaság kormánya

A Vajdasági Képviselőház képviselői támogatták a tartományi közigazgatásra vonatkozó határozat módosítását, amely a tartományi kormány reszortjainak számát 17 titkárságról 12-re csökkenti.

A javaslatra szavazott a kormánykoalíció 74 képviselője. Az ellenzékből 18 képviselő szavazott ellene 8 képviselő pedig nem nyilvánított véleményt.

Hét tartományi titkárság átszervezési változtatás nélkül működik tovább, ez a gazdasági, a mezőgazdasági, a pénzügyi, a tudományügyi, az energetikai, a sport- és ifjúságügyi, valamint a munkaügyi és foglalkoztatási, tíz pedig megszűnt és öt új összetételű és bővített hatáskörű titkárságba vonták össze.

Milorad Đurić (DS) a művelődési és tájékoztatási, Csengeri Attila (DS) az egészségügyi és szociálpolitikai, Dušanka Sremački (DS) a területrendezési és környezetvédelmi titkárságot vezeti, Deli Andor (VMSZ) a jogalkotási, közigazgatási, nemzeti kisebbségügyi és oktatási titkárságot, a G17 Plusz, azaz most már az Egyesült Szerbiai Régiók képviselőjeként Tomislav Stantić került a régiók közötti együttműködéssel és a helyi önkormányzatokkal foglalkozó tárca élére.

Öten maradtak tehát titkári tisztség nélkül: Ana Tomanova-Makanova, Novka Mojić, Slobodan Puzović, Boris Barjaktarović és Jeges Zoltán, igaz, az utóbbit a kormánytagok kinevezése és az eskütétel után kinevezték az egyesített jogalkotási és oktatási tárca titkárhelyettesének. Az ellenzék az átszervezést látszólagosnak tartja.

A tartományi kormány létszámát Bojan Pajtić vajdasági kormányfő javaslatára módosították. Pajtić a képviselőház ülésén hangsúlyozta: nem a kormány átalakításáról, hanem létszámának csökkentéséről van szó, amelyre azért van szükség, mert a szerbiai kormány létszámát is csökkentették nemrégiben. A vajdasági létszámcsökkentés a két kormány közötti megfelelő koordináció miatt szükséges – tette hozzá.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek