Naponta milliókat bukik a sztrájkon Bolívia

Hatalmas gondban van a bolíviai kormány legnagyobb bányája miatt: San Cristóbalban leálltak a gépek, az emberek sztrájkolnak, így súlyos milliókat veszítenek.

Közel két hete állt le a munka Bolívia legnagyobb bányájában, írja az El País.  A sztrájkot a bányászok szakszervezete hirdette meg egy balesetet követően, melyben az egyik vájár életét vesztette. A bányász azonban nem munka közben, hanem egy közlekedési balesetben halt meg, amikor a mentő, amelyen fiát kísérve utazott, balesetet szenvedett az autópályán.

A szakszervezet az orvosi ellátás javulását szeretné elérni a sztrájkkal, nehezményezik továbbá azt is, hogy a bányászokat még mindig az autópályán, nem pedig légi úton, helikopterrel szállítják kórházba. A bolíviai Bányászok Szakszervezeti Szövetsége (Federación Sindical de Trabajadores Mineros de Bolívia) azt szeretné elérni, hogy ezentúl a sérülteket a la paz-i kórházba vigyék, ez ugyanis az ország legjobban felszerelt egészségügyi intézménye.

A bánya a sztrájk alatt nem termel és nem is exportál semmiféle ásványkincset, így sem cink, sem ólom, sem pedig ezüst nem hagyja el az országot, ami megközelítőleg 3 millió dollár veszteséget jelent naponta a cégnek. A San Cristóbal-i bánya jelenleg a legkorszerűbb a dél-amerikai országban, a munkálatok során a legmodernebb technika áll a munkások rendelkezésére.

Nem egyedül a sztrájk okoz nehézséget a bányát üzemeltető cégnek, egy tanulmány szerint a munkálatok során naponta 40 millió liter vizet használnak fel, mely kiapaszthatja a környék vízlelő helyeit. A cég azonban azt állítja, hogy  vizet csak egyetlenegy forrásból használnak, ez pedig sós víz, mely emberi fogyasztásra alkalmatlan.

A bányát működtető cég eddig 1,4 milliárd dollárt fektetett az infrastruktúrába, vasútépítésbe.

Sándor Nóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »