Ismét Nazarbajev lett Kazahsztán elnöke

A 2011. április 3-i kazahsztáni soron kívüli elnöki választások eredménye szerint Nurszultan Nazarbajev szerezte a válasaztók legtöbb szavazatát. A „Nur Otan” Nemzeti demokratikus párt jelöltje, a jelenlegi kazah elnök a szavazatok 95,5%-at szerezve megelőzte a „Kazahsztán Kommunista párt” jelöltjét, Zsambul Ahmetbekovot (1,4%), a „Kazahsztáni Hazafiak Pártjának” küldöttje Gani Kasszimovot (1,9%), valamint a zöldek elnökjelöltjét Melsz Yeleusszizovot (1,2%). A szavazói részvétel 89,9% volt.

„Minden erőmmel, a tapasztalatommal, gondolataimmal szolgálni fogom a kazahsztáni népet, ez mindig így volt, mindig is így lesz,” – mondta az államfő a választási rendezvényen.

A nemzetközi megfigyelők beszámolója szerint, az lezajlott választások az emberi jogok és a demokrácia a nemzetközi közösség által elfogadott követelményeinek megfelelt. A választási jogrendszer és a választási kampányt az 1030 akkreditált megfigyelő objektíven értékelhette. A választási folyamat megvilágítására 212 külföldi újságírót jegyeztek be. Az EBESZ Parlamenti Közgyűlése, az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése, az EBESZ Demokratikus Intézetek és Emberi Jogok Irodája, a FÁK, a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a 24 külföldi állam még az 5 nemzetközi szervezet szakértői a választási folyamatok nyitottságát és az átláthatóságát, valamint az akadálymentes választási monitoring lehetőségét isnagyra értékelték.     

A Magyar Köztársaság nemzetközi megfigyelője Kovács Sándor szerint a kazah társadalom politikai kultúrája és állampolgári öntudata aktivizálódik, alakulóban van. Kazahsztán tekintélyes nemzetközi szereplésének az előző évi a kazah EBESZ elnökség is bizonyítéka. Az idén pedig, az ország olyan befolyásos szervezetekben fog elnökölni, mint a Sanghaji Együttműködési Szervezet és az Iszlám Konferencia Szervezete.      

Kovács Sándor szerint Kazahsztán vezetősége a nyitott és igazságos választásokat megnyerve a Köztársaság a demokrácia értékeknek és az elveknek tiszteletben tartását bebizonyította. Kazahsztánt pedig Magyarországgal tradicionális baráti kapcsolatok fűzik össze, amely a közös történelmi hagyatékon és kultúrán alapszik.

Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »