Élesedik a drogvita Amerika és Oroszország között

Oroszország Afganisztánt tartja felelősnek a növekvő drogfogyasztásért.

Oroszország és Amerika között nincs egyetértés az afganisztáni droghelyzet kezelését illetően. Előbbi azt szeretné, ha az Egyesült Államok permetezné és kiirtaná az ország mákföldjeit, mivel ezeket teszi felelőssé 1,6 millió oroszországi drogfüggőért és évi 30 000 halálesetért – számolt be a The Washington Post.  

Az Egyesült Államok bár korábban támogatta az eljárást, ma már sikertelennek, sőt kontraproduktívnak tartja azt, és más alternatív módszereket javasol a mezőgazdaságban, egyben arra ösztönzi Oroszországot, hogy inkább a megelőzés és a kezelés terén próbáljon meg sikereket elérni. Politikájukon azért is változtattak, mert azzal csak elidegenítették a helyi gazdálkodókat, ráadásul, a korábbi akciók eredményeként az elszegényedett afgán parasztok a Talibán sorait erősítették, tovább növelve a helyi ellenállás erejét. 

Amerika ugyanakkor hajlandó segítséget nyújtani Oroszországnak abban, hogy drogfogyasztók számára a börtön helyett alternatív programokat dolgozzanak ki, továbbá együttműködnek az Afganisztánban található droglaboratóriumok felderítése, pénzmosásra irányuló tranzakciók nyomon követése, valamint a határbiztonság megerősítése érdekében.

Az Egyesült Államok nemzetközi drogpolitikáját nem először kritizálták orosz tisztviselők. Tavaly decemberben Oroszország NATO-nagykövete, Dimitrij Rogozin azzal vádolta Amerikát, hogy nem következetes a kábítószer elleni globális küzdelem során, ugyanis míg Kolumbiában – amely Amerikát a legnagyobb mértékben látja el kokainnal – drogháborút vív, ugyanezt nem teszi meg Afganisztán esetében, amelyet Közép-Ázsia országai, Oroszország és Nyugat-Európa fő ellátójának tartanak.  

Perényi Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »