Kínai–német külügyminiszteri találkozó

A héten Pekingbe látogatott Guido Westerwelle német külügyminiszter, ahol kínai kollégájával, Jang Csie-cse-vel (Yang Jiechi) folytatott tárgyalásokat – jelentette a Hszinhua (Xinhua) hírügynökség. Első alkalommal került sor miniszteri szintű stratégiai párbeszédre a két ország között, habár 2006 óta kínai és német miniszter-helyettesek négy alkalommal folytattak hasonló tanácskozásokat.

A két politikus méltatta országaik fejlődő kereskedelmi és kulturális kapcsolatait, melyek ápolására egy átfogó konzultációs mechanizmus életre hívásáról állapodtak meg. A kínai fél bejelentése szerint a párbeszéd keretein belül júliusban találkozóra kerül majd sor Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök és Angela Merkel kancellár között. A világ két legnagyobb exportőre közötti mély gazdasági kapcsolatok bizonyítéka, hogy a kínai–német kereskedelem a tavalyi évben megközelítette a 100 milliárd eurót, mely a teljes kínai–EU áruforgalom egyharmadával egyenértékű.

Peking és Berlin között az elmúlt hetekben diplomáciai kérdések terén is meglepő nézetazonosság alakult ki, miután mindkét ország politikai megoldást sürget a líbiai helyzet rendezésére. Jang a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy korábban mind Kína, mind pedig Németország tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanács 1973-as határozatának elfogadásakor, mely légtérzárat rendelt el az észak-afrikai országban. Westerwelle kijelentette: a helyzet rendezéséhez mielőbbi tűzszünetre van szükség, a válság megoldása pedig csak egy politikai folyamat keretein belül lehetséges. A hét folyamán Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök is tűzszünetre szólította fel a Pekingbe látogató Nicolas Sarkozy francia államfőt.

Mészáros Tamás

Friss hírek