Líbiát támadja a balkáni oroszlán

Hosszas huzavona után a bolgár kormány döntött arról, hogy támogatni fogja a NATO erőket az Egyesített védelmező misszió keretén belül. A Miniszteri Tanács és a bolgár országgyűlés zöld utat adott Ánju Ángelov hadügyminiszter azon javaslatának, hogy egy hadihajót és több fegyveres alakulatot küldjön Líbiába a balkáni ország. A belföldi vélemények erősen megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy feltétlenül szükséges-e beszállnia Bulgáriának a Líbia elleni akcióba.

Ánju Ángelov honvédelmi miniszter a héten tett javaslatot a Miniszteri Tanácsban a  Druzki” (szerk. magyarul – Merész) nevű fregatt felajánlásáról a líbiai szankciókat és embargót felügyelő NATO-szövetségeseknek. A miniszteri javaslat elfogadását a Miniszteri Tanács és később, március 30-án a bolgár parlament is megszavazta. Bulgária nem régen vásárolta Belgiumból a legmodernebb felderítő berendezésekkel ellátott „Druzkit” valamint két másik hasonló típusú hajóval is gazdagította állományát. Ángelov a „Nova Televizijának” adott interjújában kifejtette, hogy a hajót csakis a fegyverembargó betartatása céljából fogják használni és leghamarabb április 15-én fog elindulni a líbiai partok felé.

„Minden esetben maga az Észak-atlanti Tanács fordul a tagállamokhoz azzal a kéréssel, hogy teljesítsenek bizonyos katonai és szakmai vállalásokat az egyes missziók keretén belül. Jelenleg a fegyverembargót biztosító misszióban nincs rá szükség a fregattunkra, de valószínűleg lesznek rotációk és a későbbiekben bevethetik a szövetséges erők” – fejtette ki véleményét a miniszter, aki szerint a mostani esetben nem önkéntesség alapján esett a választás Bulgáriára.

A fregatt legénysége várhatóan 160 főből fog állni, közöttük lesznek kiképzett angolul és arabul beszélő tolmácsok, katonák és rendőrök, valamint 12 speciálisan kiképzett ügynök is részt fog venni a feladat végrehajtásában. Ángelov szerint az embargó betartatása érdekében sokrétű kontingenst kell küldeni Líbiába. A misszió költségeit a Honvédelmi Minisztérium fogja biztosítani saját éves büdzséjéből. „A „Druzki” fregatt havi költsége várhatóan 1,5 millió leva (szerk. 1 leva ~ 136 forint) lesz. A kontingens tagjainak a fizetése ugyanannyi lesz, mint a Bosznia és Hercegovinában szolgáló társaiknak” –  nyilatkozta Ángelov a Bolgár Távközlési Ügynökségnek (BTA).

A miniszter szavai alapján a Miniszteri Tanács legfeljebb három hónapra engedte át a fregattot, de várhatóan csak egy hónapig kell szolgálnia. Az Active Endeavour keretén belül a NATO havonta rotálja a felügyelő hajókat a Földközi-tengeren. Jelenleg hét hadihajóval Törökország felügyeli a műveletet, s várhatóan a bolgár fregatt fogja váltani az egyiket. A miniszter már elrendelte a teljeskörű felkészülést, a szakértők fogják eldönteni, hogy mikor áll bevetésre kész állapotban a „Druzki”. Ángelov elmondta, hogy a fregatt csak 100 százalékos készenlét esetén fog kihajózni. A bolgár fregattok 180 napos időkeret mellett bármikor bevethetők, ha a nemzeti és NATO érdekek ezt megkövetelik. Feltehetően a Bolgár Haditengerészet (VMSz) komoly nyomás alatt fog állni, hogy 15-20 napon belül felkészítsék a hajót.

A „Druzki” már részt vett NATO misszióban az Active Endeavour keretén belül és az ideiglenes Libanoni blokád során. Bulgária a jelenlegi álláspont szerint más NATO misszióban nem fog részt venni, viszont két bolgár orvosi csapat készen áll, hogy humanitárius segítséget nyújtson a sebesülteknek. Ángelov bejelentéséhez azt is hozzátette, hogy kisebb-nagyobb javításokat kell elvégezni a hajótesten, de a Védelmi Minisztérium garantálja, hogy ütközetben nem fog részt venni a fregatt.

Csávdár Cservenkov tábornok, a Demokráciát Kutató Központ Európai Programjának igazgatója szerint a bolgár haderők jelenlegi állapota nem engedi a líbiai háborúban való aktív részvételt. Cservenkov, aki korábban a Bolgár Haderők Központjának volt a helyettes vezetője, a BTA-nak úgy nyilatkozott, hogy a „Druzki” bevetése elsietett és helyette bőven elég lenne egy határozott politikai deklaráció. A szakértő szerint Bulgáriának nyilatkozatokban kellett volna támogatnia a szövetségeseket már a műveletek elejétől, utalt ezzel Bojko Boriszov miniszterelnök kritikus szavaira. „El fog húzódni a líbiai helyzet megoldása, ezért sok lehetőségünk lesz a jövőben, hogy csatlakozzunk a blokád ellenőrzéséhez. A bolgár haderő rendelkezik minden képességgel ehhez a feladathoz”  – értékelte Cservenkov.

Milanov Viktor

Friss hírek