A várandós nők a gazdasági válság áldozatai

Szlovákiában a gazdasági válság idején tovább mélyült a nők és férfiak közötti szakadék a gazdaságban. „Leginkább a női munkaerőt foglalkoztató ágazatok stagnáltak. Elsősorban a textiliparról, a ruha- és bőriparról van szó” – fejtette ki Daniela Šulcová, a munkaügyi tárca munkatársa.

A két nem közti egyenlőtlenségek kiegyenlítését a válságellenes intézkedések sem segítették elő, mivel ez utóbbi főként a többnyire férfiakat – így például az építőipart, az autóipart, a technikai kutatásokat – foglalkoztató ágazatokat érintette. A várandósok helyzete „A kevés munkalehetőség miatt, illetve a magas munkanélküliség idején éppen a terhes nők váltak áldozatokká, mivel a próbaidő alatt őket jóval gyakrabban bocsátották el”- jegyezte meg. Az elemzés szerint a nők diszkriminációja már a munkamegbeszélésen jelentkezhet. Amennyiben az adott pozícióra egy fiatal nő és egy fiatal férfi is jelentkezik, nagyobb esélye van a férfinak, mivel a nők esetében feltételezhető, hogy hamarosan anyasági szabadságra megy. „Sajnos leszögezhetjük, hogy a gyermek születésével a nők szociális egyenlőtlensége is megkezdődik”- mondta Šulcová. Az új törvénykönyv változást hozhatna Emiatt a tárca a munkatörvénykönyv módosító javaslatába bedolgozta a várandós nők védelmét, amely alapján a próbaidő alatt indoklás nélkül nem bocsáthatnák el a kismamát. A javaslatok közt szerepel még például az otthon végzett túlórákért járó jutalom kifizetése, az iskolai szünetek alatt a pótszabadság merítésének lehetősége a 15 évnél fiatalabb gyereket nevelő szülők számára, illetve a gyermek ötéves koráig lehetővé tenné a gyermekgondozási szabadságot.

Tasr / Bumm.sk

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply