Kommunista jelképeket tennének Léva főterére

Egy képviselő felvetette, eredeti állapotába kellene visszaállítani a Hősök terén álló emlékművet, az ugyanis szerinte nem a kommunizmusra utal

A Hősök terén álló emlékmű eredeti állapota visszaállításának ötletét vetette fel egy városatya a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. Ez sokak számára rossz emlékű szimbólumok visszahelyezését jelentené – az ötágú csillaggét, a sarló és kalapácsét.

A Csehszlovákia felszabadításáért harcoló hősök emlékére 1945 októberében állították fel az emlékművet. A 18,5 méter magas, mészkőlapokkal fedett vasbeton-konstrukció Taby Ica szobrász, formatervező tervei alapján készült. Az emlékmű az elsők közé tartozott, melyet a II. világháború hőseinek tiszteletére emeltek, a költségeket közadakozásból fedezték. A rendszerváltás után eltávolították az oszlop tetején lévő jelképeket, a babérkoszorúban elhelyezett ötágú csillagot, valamint a sarlót és a kalapácsot. Most Ján Medovarský városi képviselő javasolta, hogy a Hősök terének felújításakor helyezzék vissza a jelképeket. Egyúttal rákérdezett, milyen jogcímen távolították el a szimbólumokat, és mi lett velük. Medovarský elmondta, több, főleg idősebb választópolgár kereste meg korábban és firtatták, mi lett a levett kőtáblával, miért nem kerülnek vissza eredeti helyükre a jelképek.

Nemrég egy városi kiadványban is megjelent az emlékmű régi fotója, és egy olyan mondat is, hogy tiszteletet, megbecsülést érdemelnek egy település épített emlékei. A képviselő szerint az oszlop ezek közé tartozik. Úgy gondolja, a jelképek nem a kommunizmusra utalnak, hanem a felszabadító Vörös Hadsereget szimbolizálják, és annak a mintegy négyszáz szovjet katonának is emléket állítanak, akiket itt temettek el. Medovarský szerint az emlékművekvédelméről szóló nemzetközi szerződéseket be kell tartani.

A szimbólumokat 1991-ben távolították el egy erre a célra létrehozott városi bizottság döntése alapján. A jelképek jelenleg egy helyi vállalkozó, Czíria Márk tulajdonában vannak. Hat évvel ezelőtt megvásárolta a városmajorban lévő telepet, és a rengeteg építkezési hulladék között bukkant rá a kőlap darabjaira valamint a 3×3 méteres kőtábla töredékeire. Czíria kész visszaadni a városnak a szimbólumokat. Adriana Macáková, a városi hivatal szóvivője elmondta, egyelőre nem tudnak állást foglalni az ügyben, keresik az eredeti dokumentumokat, a képviselő-testületnek kell meghoznia a végső döntést.

Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »