Olimpia Szocsiban: eltünedezett pénzek

A 2014-es szocsi téli olimpiára való felkészülés jól halad, azonban nem minden zökkenőmentes. Amikor olyan volumenű beruházásokról van szó, mint egy olimpiai építkezés, akkor gyakran előfordul, hogy az összegek valamiért nem stimmelnek. Ez valamiért pedig mindig negatív végösszegű „számlát” eredményez. Az olimpiai objektumok építése során most az építőanyagok árai késztették elképedésre Dmitrij Medvegyev elnököt. A felelős szerv vezetőjének beszámolója után vizsgálat indult. A vizsgálódás eredményeiről március legvégén számolnak majd be az illetékesek.

Nemrég az orosz kormány tudtára jutott, hogy a szépen haladó olimpiai építkezés építőanyagai valamilyen oknál fogva kétszer annyiba kerülnek, mint a világpiaci ár, számolt be a Gazeta.ru orosz lap. Dmitrij Medvegyev elnök Vlagyimir Putyin minszterelnököt azzal bízta meg, hogy kéthetes határidőn belül derítse ki mi is a helyzet, a főügyészt, Jurij Csajkát pedig azzal, hogy büntesse meg az abban vétkes csinovnyikokat. Nem kis összegekről van szó, tehát valakinek ez átvitt értelemben is sokba fog kerülni.

Az elnöknek Konsztantin Csujcsenko, a Kreml Ellenőrzési Osztályának vezetője számolt be arról, hogy érdekes módon az országban 250-400 rubel/tonna áron kapható homok-sóder keverék (és makadám) az olimpiai építkezés során 350-800 rubel/tonna áron kerül(t) eladásra. „Ez azért már merő pofátlanság” – méltatlankodott Csujcsenko. Medvegyev ironikusan hozzátette, hogy biztosan azért, mert Kínából hozzák.

Az osztályvezető kifejtette, hogy ezek az anyagok ugyan Oroszország krasznodári bányáiból származnak és így szállításuk sokba kerül (mivel az vizen és vasúton történik), de nem ennyire. Valószínűnek tartja, hogy a sikkasztásokban a Területfejlesztési Minisztérium is felelős. Éppen ezért már el is készült az elnök utasításához igazódó tervezet, amelyben szerepel a korrupcióban érintett személyek jogi felelősségre vonása és munkájuk felfüggesztése, írja a RIA Novosztyi hírügynökség.

Az elnök humoros megjegyzése nem eshet messze az igazságtól, hiszen az Országos Korrupcióellenes Bizottság elnöke szerint  a gyakran senki által sem ellenőrzött áron értékesítésre kerülő építkezési alapanyagokon könnyű nyerészkedni: azt mondják, hogy ettől és attól vették, közben pedig a jóval olcsóbb kínai utánzat kerül felhasználásra. A többszereplős, láncszerű hálózat leleplezése a Kreml feladata, aki tudja, hogy a korrupció kezelését mindenképpen eredményesnek kell feltüntetnie, hiszen az ekkora projekttel kapcsolatos botrányok negatívan hatnak a külföldiek beruházási kedvére. A kérdés tehát az, hogy a nagy vizsgálódásokkal (és bejelentésekkel) reflektorfénybe kerülő botrányok ténylegesen leleplezik-e a külön játszmát játszókat, vagy a klasszikus „bűnbak-kereséssel” úgymond példát statuál a vezetés.

Az olimpiai ügyekért felelős különböző orosz bizottságokban meglehetősen gyakran cseréltek már eddig is vezetőket. A „Szocsi 2014″ Szervezőbizottságának élén például az a Szemjon Vajnstok állt egészen 2008-ig, aki korábban a „Transznyefty” főigazgatójaként feltehetően részt vett négy milliárd dollárnyi közpénz elsikkasztásában. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat titkosításra került, majd az egyik legnépszerűbb orosz blogger, Alekszej Navalnij hozta nyilvánosságra a vizsgálat minden bizonnyal eredeti papírjait, a kormány azonban nem kívánt ezzel érdemlegesen foglalkozni. Nehéz belegondolni, hogy az „északi” és „déli” áramlatokra szánt körülbelül 650 milliárd rubelnek, vagy a Szkolkovóban épülő „szilícium-völgyre” szánt 100 milliárdnak hol is lesz meg a helye, vagy hol nem.  

A „Transznyefty” sikkasztásáról állítólag maga Vlagyimir Putyin is tudott, ami akár jól is jöhet Medvegyevnek, aki amikor csak teheti a korrupció megtöréséről beszél. Az elnök nem rejti véka alá, hogy az alkalmatlan emberek vagy „önként” lemondanak, vagy ő rásegít, ahogy tette ezt példának okán az Orosz Olimpiai Bizottság elnökével, Leonyid Tyagacsevvel kapcsolatban is. Az Orosz Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke az egyben miniszterelnök helyettes Alekszandr Zsukov. Ő egyedül szállt „harcba” a pozícióért, bár így nem volt ki ellen. A Szocsi Olimpia szervezőbizottságának élén Dmitrij Csernyisenko áll, aki maga is Szocsiban nőtt fel, majd csapatával együtt az orosz sportmarketinges szakma éllolvasa lett. Bár a kezdetektől részt vett az olimpiai előkészületekben, a poszt lehetséges betöltőinek névlatolgatásakor ritkán hangzott el a neve, Putyin mégis őt választotta.

A mostani botrány vizsgálatának első eredményire március végéig várnunk kell, amikor is remélhetőleg kiderül, ki is növesztette kétszer annyira a beszerzési árakat. Addig sem valószínű, hogy 2014 februárjáig nyugodtan alhatnak az olimpiai pénzekben (vagy éppen azok elsikkasztásában) érdekeltek, hiszen az már csak halkan jegyezhető meg, hogy az Olimpiára hozzávetőlegesen 1000 milliárd rubelt szán a Kreml.

Kiss Annamária

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »