Egyesíthetik néhány ország árampiacát

Lengyelország legnagyobb energiatőzsdéje és a cseh árampiacot működtető társaság tárgyalásokat kezdtek a cseh-szlovák-lengyel árampiacok egyesítéséről 2011. második felében, jelentette be a lengyel tőzsdét vezető Grzegorz Onichimowski. A közép-európai szintű integráció egyelőre lekerült a napirendről.

Az Európai Unió politikája az egységes európai árampiac létrehozása, ami az áram fizikai tulajdonságai miatt csak részben valósítható meg. 2020-ig az a cél, hogy az európai országok egymással összekötött regionális piacokon kereskedhessenek szabadon az árammal. A legnagyobb regionális energiapiac jelenleg a lipcsei központú EEX. Közép-Európa jelentős lemaradással követi a nyugat-európai piacfejlődést. Az Európai Unió másik célja, hogy az energiakereskedőkön keresztül egyedileg (OTC-piacon) értékesített áram minél nagyobb része kerüljön az átláthatóan működő áramtőzsdékre, vagyis mindig pontosan tudni lehessen, hol, mennyibe kerül az áram és mekkorák a tartalékok.

A most bejelentett tervek szerint Lengyelország és Csehország piacát kapcsolnák össze úgy, hogy a cseh megrendelők lengyel termelői áramot is tudjanak vásárolni (külön importeljárások nélkül), illetve a cseh termelők közvetlenül tudjanak lengyel ügyfeleiknek értékesíteni. „A cseh tőzsdével tárgyalunk a piacok egyesítéséről, úgy gondoljuk, hogy ez még ebben az évben megtörténhet” – mondja Onichimowski az EurActiv varsói irodájának. „Az infrastruktúra rendelkezésre áll és csak arra van szükség, hogy az átviteli hálózatok kezelői, a tőzsdék megállapodjanak, és csekély mértékben változzanak a hatósági előírások”.

Az eredeti tervek arra vonatkoztak, hogy a közép-európai piacokat regionális szinten egyesítik, de ennek számtalan különérdek és technikai nehézség volt az akadálya. „Az eredeti ötlet az volt hogy a régió minden tőzsdéjét összekötjük az árampiacok egyesítésével, de most már a bilateriális megállapodások felé indultunk el” – mondja a varsói tőzsde vezetője. Csehország és Szlovákia már 2009-ben összekötötték a piacaikat, ugyanakkor Magyarország 2010-ben önálló tőzsdét hozott létre, a HUPX-ot. Ugyan továbbra is szó van a magyar-szlovák integrációról, a Prága és Varsó egyelőre a saját ügyére összpontosít, és ezzel egyelőre V3 szintű integráció alakul ki. (Magyarország egyébként is jobban kapcsolódik a dél-kelet-európai regionális piachoz).

A lengyel PolPX a múlt évben összekötötte piacát az EU legrégebbi és leglikvidebb piacával, a skandináv országok Nordpooljával. A 600 MV kapacitású, fizikai leszállítást lehetővé tevő kábel alkalmas arra, hogy a PolPX vagy a Nordpool aktuális hiányát vagy feleslegét levezesse, és közelítse az lengyel és skandináv árakat.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek