A Facebook ismerősnek jelölné Washingtont

A híres közösségi oldal, a Facebook terjeszkedni kíván a politikai élet színterei felé. Olyan korábban jelentős politikai karriert befutott személyeket alkalmaz, akik közelebb hozhatják a felhasznalók felé a politikát és annak történéseit.

A Facebook esetében ugyan felmerült már néhány magánéleti szférát megsértő ügy, azonban a politikusok nem fejezték ki ellenszenvüket a honlappal kapcsolatban, sőt az oldalt Barack Obama a State of the Union beszédében is megemlítette. A Facebook rájött arra, hogy a politikai információ áramlása nemcsak az oldal számára, hanem a politikusok számára is egyaránt kiemelten fontos. Az internet adta lehetőségeket úgy kell kihasználni,  hogy a felhasználók tájékozódhassanak a legfontosabb politikai történésekről, eseményekről. Ennek megvalósulása érdekében a közösségi portál Washington, a politikai élet központja felé terjesztené a jelenlegi szociális hálózatát a közeljövőben – számol be a The New York Times.

Olyan embereket keresünk, akik szenvedélyesek a Facebook-ot illetően, valamint akik ismerik az aktuális politikai kérdéseket és képesek is azokat megmagyarázni” – nyilatkozta Marne Levine, a honlap globális közpolitikáért felelős alelnöke, aki korábban Barack Obama egyik kormányzati hivatalnoka volt.

A közösségi oldalnál több előtte politikai pályát folytató személy tölt be jogi, politikai, valamint kommunikációs igazgatói posztokat. Sheryl Sandberg például Bill Clinton vezérkari főnökéből vált a honlap ügyvezetésért felelős igazgatójává. A Facebook Robert Gibbst, a Fehér Ház előző szóvivőjét is rá akarja venni, hogy csatlakozzon a sokak által ismert honlap csapatához. A Facebook egyaránt vesz fel embereket a demokrata és a republikánus pártból, habár a munkavállalóknál a demokraták dominanciája fedezhető fel.

Szakértők szerint a website politikához való közeledése a kommunikáció és a média átalakulásához,  az internetnek köszönhetően a privát szféra és a marketing fogalmaknak az újradefiniálásához köthető.

Chris Jay Hoofnagle, a Kalifornia Egyetem Jog és Technológia Tanszékének privát szférát érintő programokért felelős igazgatója szerint ha egyre több, korábban jelentős politikai karriert befutott személyt fog a Facebook alkalmazni, az meg fogja nehezíteni az ügyvédek helyezetét annak a tekintetében, hogy bebizonyítsák a honlap privát szférára káros hatásait. Ezen kívül felmerül annak a lehetősége is, hogy fokozatosan a közösségi portál fog a választási kampányok egyik legfőbb eszközévé válni.

A Google 2010-ben 5,1 millió dollárt költött politikai lobbitevékenységre, ezzel szemben a Facebook csupán 350 ezret – ebből a nézőpontból a közösségi oldalnak még fejlődésre van szüksége. Azt is meg kell említeni, hogy az oldal csoportja a héten költözött új irodákba, amelyeknek olyan neveket adtak, mint például Camp David, Rose Garden – ezzel is jelezve a politikai irányváltás felé való elkötelezettségüket.

Fülep Ágnes

Friss hírek